O recepţie organizată de firma Selina a încins spiritele în justiţia bihoreană, după ce judecători din cadrul Tribunalului Bihor au fost prezenţi la evenimentul societăţii patronate de omul de afaceri Beneamin Rus, judecat într-un dosar de corupţie alături de Alexandru Kiss şi aflat taman pe rolul acestei instanţe. În plus, inaugurarea Palatului de Justiţie din Oradea a scos la iveală ceea ce pare să fie un război în toată regula între Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea. Cele două instanţe nu s-au prea înţeles la partea cu „inaugurarea”, astfel că au susţinut, fiecare, câte o conferinţă de presă, în zile diferite.    

Cu o zi înaintea inaugurării oficiale a Palatului de Justiţie din Oradea, care a avut loc vineri, Tribunalul Bihor a organizat o conferinţă de presă, cu prilejul recepţiei tehnice a lucrărilor. Tot atunci, în incinta Palatului, firma Selina, cea care a realizat reabilitarea şi modernizarea clădirii din Parcul Traian, a organizat un eveniment prin care s-a marcat nu doar finalizarea şi predarea lucrărilor, ci şi împlinirea a 25 de ani de existenţă a grupului de firme patronat de omul de afaceri Beneamin Rus. La momentul festiv organizat de societatea privată au fost invitaţi nu doar colaboratorii ci şi judecători din cadrul Tribunalului, iar unii dintre ei au şi participat. După cum se ştie, Beneamin Rus este acuzat într-un dosar de corupţie, alături de Alexandru Kiss, cauza aflându-se pe rolul... Tribunalului Bihor. Acest aspect nu a fost însă un impediment pentru unii magistraţi, spre nemulţumirea altor judecători care acum vorbesc pe la colţuri despre prezenţa, considerată cel  puţin nepotrivită, a colegilor lor.

Preşedintele Tribunalului Bihor, judecătorul Carmen Domocoş şi purtătorul de cuvânt al instituţiei, judecătorul Cristian Monenci, sunt doi magistraţi care au luat parte la evenimentul organizat de Selina. Preşedintele Tribunalului a avut şi un discurs în cadrul evenimentului, iar judecătorul Cristian Monenci a susţinut conferinţa de presă după care i s-a alăturat colegei sale. Monenci este magistratul care judecă dosarul de insolvenţă al societăţii Selina, lucru confirmat de altfel chiar de el.

„Am fost prezent la eveniment doar în prima parte, cea în care au fost prezentate lucrările, la recepţia tehnică practic şi am asistat la discursul doamnei preşedinte”, a explicat judecătorul vineri. Întrebat de „Crişana” despre implicarea sa în dosarul de insolvenţă al societăţii, Cristian Monenci a precizat: „Da, sunt judecător sindic la Selina, de asta am şi refuzat să susţin eu discursul la recepţie”.

Judecătorii Curţii nu au participat

Recepţia tehnică şi evenimentul organizat de firma lui Beneamin Rus, joi, dar şi conferinţa de presă tot de joi par să fie un mister pentru conducerea Curţii de Apel Oradea, care a precizat, o zi mai târziu, că nu a ştiut nimic despre niciunul dintre acestea. Deşi în invitaţia transmisă presei reprezentanţii Tribunalului au susţinut că această instanţă este administratorul clădirii din Parcul Traian, motivând astfel, organizarea tuturor evenimentelor de joi, Andrei Claudiu Rus, preşedintele Curţii de Apel, a infirmat acest lucru.

„Noi nu am ştiut nimic despre nicio recepţie tehnică organizată de Tribunal. Administratorul clădirii este Ministerul Justiţiei, nu Tribunalul. Nu am ştiut nimic nici despre petrecerea organizată de firma Selina. Pot însă să vă spun că niciun judecător de la Curte nu a fost acolo”, a declarat, vineri, Andrei Claudiu Rus. Prezent la Oradea şi la conferinţa de presă de vineri, Mircea Aron, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a aflat de la ziarişti de neînţelegerile dintre Tribunal şi Curtea de Apel, cel puţin pe subiectul Palat de Justiţie, dar şi de faptul că cel puţin doi magistraţi s-au afişat la un eveniment organizat de o firmă privată aparţinând unei persoane cu probleme penale.

„Eu acum aflu de la dumneavoastră toate aceste lucruri. Adică a mai fost un eveniment ieri? Preşedintele Curţii de Apel, el trebuie să gestioneze toate aceste probleme. Se pare că sunt probleme cu autoritatea şi cu subordonarea, care vor trebui rezolvate”, a punctat preşedintele CSM, Mircea Aron.