Anual, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Editează un catalog privind calitatea grânelor din România. Cât priveşte grâul, în acest moment al secerişului, pentru judeţul Bihor s-a stabilit prezentarea, pentru analize, a 24 de eşantioane. "Pentru fiecare eşantion (probă) cantitatea de grâu este de 6 kilograme. Colectarea eşantioanelor o facem din mai multe zone ale judeţului, corelat cu suprafeţele destinate acestei culturi agricole. Pe lângă cele 24 de probe vom prezenta şi câte o probă pentru triticale şi pentru secară", ne-a spus dl ing. Szabo Zoltan, director executiv adjunct al DADR Bihor.
Eşantioanele respective se vor expedia, până în data de 10 august a.c., la Institutul de Bioresurse Alimentare (IBA) Bucureşti. Aici urmează efectuarea de analize pentru determinarea indicilor de calitate, în cazul grâului urmărindu-se indicii de panificaţie şi cei fizico-chimici. "Utilitatea acestui catalog al calităţii grâului este că, în final, prezintă, pe zone de cultură ale ţării, pe cultivator, soiurile pretabile a fi cultivate, în funcţie de caracteristicile pedo-climatice, de calitatea solurilor. Este, dacă vreţi, un ghid util pentru cultivatorii de grâu", a concluzionat dl ing. Szabo Zoltan.