Bolnavii din toată ţara îşi vor putea lua medicamentele în orice zi a lunii şi fără limită de bani. Plafoanele pentru eliberarea medicamentelor compensate şi gratuite în farmacii au fost eliminate începând cu 1 octombrie.

O măsură, în aparenţă, binevenită
Această măsură pleacă de la o problemă reală a populaţiei - accesul la medicamente, urmărindu-se eliminarea cozilor din farmacii şi asigurarea dreptului pe care îl are fiecare pacient de a-şi primi medicamentele de care are nevoie. Ministrul Sănătăţii a precizat ca primele reţete vor fi decontate începând cu 15 ianuarie 2009, astfel că desfiinţarea plafoanelor nu va afecta bugetul pe 2008. În ciuda asigurărilor date de ministru, farmaciştii cred că modificarea ar putea duce la confuzii, chiar dacă decizia vine în sprijinul pacienţilor. Problemele care ar putea să apară sunt de natură organizatorică, legate mai ales de contractele pe care farmaciile le-au semnat cu casele de asigurări judeţene, care impun un plafon. La fel de nemulţumiţi sunt şi distribuitorii de medicamente, care ameninţă cu oprirea livrărilor. "Scoaterea plafoanelor este imposibil de suportat. Cererea de medicamente se va dubla sau chiar tripla. Nici măcar ceea ce este acum neplafonat nu asigură consumul!, sunt de părere reprezentanţii Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente. Şi farmaciştii bihoreni au păreri similare: "Este o măsură electorală, asistăm din patru în patru ani la asemenea situaţii! Pentru populaţie este o măsură binevenită, mai ales pentru bolile acute, fiindcă puteam onora reţetele doar câteva zile pe lună, cât aveam plafon. Avem, însă, rezerve în privinţa eliminării plafonului la compensate, deoarece ştim că nu există fonduri suficiente la CNAS pentru a susţine această măsură. Aşteptăm şi reacţia prodiucătorilor şi importatorilor de medicamente", ne-a declarat farm. Eugenia Hamza, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Bihor.

"Pomană electorală, corupţie şi haos!"
Farmaciştii susţin că, întrucât bugetul pentru medicamente gratuite şi compensate al Casei de Asigurări de Sănătate Bihor este în continuare "plafonat", pe fondul creşterii substanţiale a numărului de reţete prezentate pentru decontare, vor apărea tensiuni. În replică, oficialii CJAS Bihor încearcă să dreagă busuiocul: "Bugetul nu este neapărat limitat, noile contracte s-au încheiat la 1 mai 2008. Fiecare farmacie eliberează medicamente în limita plafonului. Noi lucrăm în baza legislaţiei care este în vigoare acum. Nu există riscul ca farmaciile să rămână cu reţete nedecontate. Plafonul la medicamente pe luna octombrie este de 4,2 milioane de lei noi", a fost răspunsul obţinut, cu mare greutate, de la purtătorul de cuvânt al CJAS Bihor, Oana Giurcă.