Turcia trebuie să îndeplinească toate criteriile pentru liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană, a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, după ce Ankara a amenințat că se va retrage din acordul crucial privind migrația dacă Bruxellesul nu va relaxa regulile de călătorie pentru cetățenii turci, relatează Reuters.

Uniunea Europeană depinde de Turcia pentru acest acord ai cărui susținători au spus că a contribuit la oprirea afluxului de refugiați și imigranți prin Marea Egee către Grecia de la intrarea sa în vigoare în aprilie, în pofida criticilor organizațiilor de apărare a drepturilor omului.  Conform acordului, Turciei i s-a promis o mai mare finanțare din partea UE pentru refugiații care trăiesc pe teritoriul său, relansarea negocierilor de aderare la UE, blocate de mult timp, și o mai rapidă liberalizare a regimului de vize. În schimb, Turcia s-a angajat să prevină plecarea imigranților și refugiaților de pe teritoriul său către Europa pe rute ilegale și să îi ia înapoi pe cei care ajung în blocul comunitar.  Însă premierul turc Ahmet Davutoglu a declarat luni că Ankara nu mai trebuie să își onoreze acordul dacă UE nu va relaxa regimul de vize până în iunie.

"Ca parte a acordului, avansăm spre liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii turci. Turcia trebuie să îndeplinească însă toate condițiile rămase", a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. "Liberalizarea vizelor ține de respectarea criteriilor. Criteriile nu vor fi relaxate în cazul Turciei", a spus el.

Liberalizarea regimului de vize pentru Turcia, țară cu o populație de 75 de milioane de locuitori, este extrem de controversată în rândul statelor din UE, unele temându-se că măsura va deschide calea pentru o și mai mare imigrație de musulmani către blocul comunitar, care se luptă deja cu cea mai gravă criză a migrației de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că "Uniunea Europeană are mai mare nevoie de Turcia" decât are Turcia de Uniunea Europeană, denunţând raportul despre ţara sa publicat săptămâna trecută de Parlamentul European.

"Uniunea Europeană are mai mare nevoie de Turcia decât are Turcia de Uniunea Europeană", a spus şeful statului turc. Un raport emis recent de Parlamentul European, în care este criticat modul în care Turcia respectă drepturile omului şi libertatea presei este "provocator", într-un moment în care relaţiile cu Europa sunt pe calea cea bună, a precizat Erdogan, citat de Reuters. Acesta a mai spus unui grup de oficiali locali în Ankara că cea mai mare parte a criticilor formulate la adresa Turciei venind din partea Occindentului sunt "rău intenţionate".