Un consilier al lui Hillary Clinton a cerut FBI să dezvăluie informațiile pe care le are despre eventuale legături dintre Donald Trump și Rusia, acuzând instituția că promovează pe nedrept ancheta privind e-mailurile sale în timp ce păstrează tăcerea în ceea ce-l privește pe candidatul republican.

 

În ultimele luni, Biroul Federal de Investigații (FBI) a deschis o anchetă preliminară în urma unor acuzații că Trump sau asociații săi ar fi putut avea relații supecte cu persoane din Rusia sau cu întreprinderi din această țară, însă nu a găsit nicio dovadă care să justifice deschiderea unei anchete complete, potrivit unor surse, potrivit Reuters.

FBI nu a dezbătut public acest demers.

Biroul Federal de Investigaţii din Statele Unite a iniţiat o anchetă în cazul e-mailurilor private utilizate de candidatul democrat la funcţia de preşedinte, Hillary Clinton, în timp ce deţinea funcţia de secretar de Stat american. FBI a transmis vineri o notificare oficială Comisiei Juridice a Senatului SUA în legătură cu ancheta care vizează utilizarea de către Hillary Clinton a unui server de e-mail privat în timp ce era secretar de Stat.

"Anchetatorii au descoperit noi mailuri care trebuie investigate", a transmis Biroul directorului FBI James Comey, conform BBC News. "În legătură cu un caz separat, FBI a aflat despre existenţa unor mailuri care trebuie investigate... Am fost de acord ca FBI să declanşeze procedurile adecvate de investigare pentru a se stabili dacă aceste mesaje conţin informaţii clasificate şi dacă sunt relevante", precizează James Comey, conform NBC News.

FBI a obținut un mandat de percheziție pentru e-mailurile găsite pe calculatorul personal portabil al Humei Abedin, vice-președintă a campaniei electorale a candidatei democrate, ca parte a investigației mailurilor lui Hillary Clinton.

Noile e-mailuri private ale lui Hillary Clinton au fost descoperite în momentul în care FBI-ul a confiscat dispozitive electronice ce aparțineau lui Rauschner Huma Abedin, vice-președintă a campaniei electorale a candidatei democrate, și soțului ei, Anthony Weiner. Computerul în cauză ar fi aparținut lui Anthony Weiner și a fost confiscat în cadrul investigației acestuia.

Hillary Clinton, candidatul democrat în scrutinul prezidenţial programat pe 8 noiembrie, a fost secretar de Stat în perioada 2009-2013. Utilizarea mailurilor private în activităţi oficiale a atras o serie de critici dure, mai ales din partea adversarului republican, Donald Trump.

Vineri, Donald Trump a sugerat anularea alegerilor prezidenţiale din SUA şi declararea sa drept câştigător. "Îmi spun în gând că ar trebui să anulăm alegerile şi să-l considerăm pe Trump câştigător, nu? De ce alegerile acestea mai au loc? Politicile sale (ale lui Hillary Clinton, n. red) sunt atât de greşite", a afirmat Trump.

Declaraţiile lui Trump au fost făcute după ce în primă fază acesta a sugerat în repetate rânduri că rezultatele alegerilor vor fi falsificate în defavoarea sa.