Zilele trecute, a avut loc conferinţa de lansare a campaniei de combatere a efectelor consumului de tutun, organizată de Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS) în cadrul proiectului "Combaterea fumatului activ şi pasiv prin creşterea gradului de informare a populaţiei cu privire la legislaţia din domeniu".

Campania a fost finanţată prin programul PHARE 2004 - Societatea Civilă, susţinută de Ministerul Sănătăţii Publice, şi urmăreşte promovarea legislaţiei româneşti privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului de produse din tutun şi creşterea gradului de conştientizare a populaţiei cu privire la efectele nocive ale fumatului activ şi pasiv. Campania se derulează în perioada 15 octombrie - 20 noiembrie a.c., incluzând, pe lângă spoturi TV şi radio, şi workshopuri în şase oraşe din România şi anume: Bucureşti, Iaşi, Braşov, Constanţa, Timişoara şi Oradea. Potrivit legislaţiei privind prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun din România, în prezent, este interzis fumatul în spaţiile publice închise. Aceeaşi lege prevede că barurile, restaurantele şi discotecile sunt obligate să delimiteze spaţiile pentru fumători de cele pentru nefumători şi să asigure ventilaţia spaţiilor destinate fumătorilor, în caz contrar, fiind pasibili de sancţiuni. După o perioadă de monitorizare a modului în care este aplicată legea, s-a constatat că aceasta nu este aplicată corect. Dintre cele 200 de unităţi vizitate de către reprezentanţii CPSS în Bucureşti, Braşov, Iaşi, Oradea, Constanţa şi Timişoara, majoritatea nu respectă legea. La Oradea, din 159 de unităţi vizitate de inspectorii de la Inspecţia Sanitară de Stat, s-au înregistrat nereguli la 37 de unităţi sanitare şi la 88 de unităţi de învăţământ, fiind avertizate 13 unităţi şi aplicate 3 amenzi. O amendă, potrivit acestei legi, începe de la 100 şi ajunge până la 500 de RON, iar dacă este achitată în termen de 48 de ore aceasta este de doar 50 de RON. Potrivit inspectorului şef de la Inspecţia Sanitară Bihor, Răzvan Oros, amenzile nu sunt destul de mari. Campania se adresează persoanelor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 60 de ani, având ca obiective obţinerea unor date despre prevalenţa fumatului la nivelul întregii ţări, date referitoare la fumatul pasiv, date despre cunoaşterea legislaţiei existente în domeniul fumatului şi controlului tutunului în România etc. Astfel rezultatele au demonstrat că trei din cinci persoane din populaţia inclusă în studiu au încercat să fumeze, iar cea mai mare prevalenţă a fumatului se regăseşte la grupa de vârstă cuprinsă între 15 şi 24 de ani. Referitor la numărul de ţigări fumate pe zi a reieşit că cea mai mare parte dintre aceştia fumează între 10 şi 20 de ţigări, iar o persoană din zece depăşeşte numărul de 20. Două treimi dintre ei consideră că în România nu este respectată legislaţia cu privire la fumat, iar majoritatea persoanelor intervievate conştientizează că fumul de ţigară poate fi dăunător sănătăţii.

Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS) este o organizaţie nonguvernamentală activă în domeniul sănătăţii publice şi promovării sănătăţii, care luptă pentru protejarea dreptului fiecărui om la o viaţă sănătoasă, într-un climat sănătos.