Festivalul de teatru pentru copii Arcadia a debutat, vineri, cu o paradă a păpuşilor şi personajelor de poveste. Personajele preferate ale celor mici, în frunte cu mascota festivalului, aflat deja la a III-a ediţie, Zmăoc, au defilat pe străzile municipiului, invitându-i pe copii dar şi pe părinţii lor, la spectacolele pregătite special pentru ei.

 

Alaiul a pornit vineri după amiază de la sala Arcadia, prin Parcul 1 Decembrie, Parcul Libertăţii şi apoi pe Corso. Pe traseu, personajele de poveste, actori orădeni, au distribuit pliante cu programul ediţiei a III-a a Festivalului de teatru pentru copii Arcadia şi s-au oprit, câteva momente, pentru o poză de grup în faţa Teatrului Regina Maria. Festivalul de teatru pentru copii Arcadia este un eveniment la care micuţii vor putea urmări cele mai bune spectacole din ţară. Organizatorii au pregătit evenimente pentru toate vârstele (chiar şi pentru bebeluşi), spectacole cu marionete şi cu păpuşi ingenioase, scenografii 3D, musicaluri pentru copii, spectacole de magie şi concerte în aer liber. Timp de aproape o lună, în Oradea vor poposi Făt-Frumos, Greuceanu, Peter-Pan, Aleodor Împărat, Muck cel Mic, Micul Prinţ, Robin Hood, Jules Verne, Bau-Bau şi cea mai fioroasă familie de zmei, însoţită de mămica lor. Eroii care îi vor învinge pe zmeii cei poznaşi, vor fi chiar copiii din public. Spectacolele au fost selectate după ce au fost urmărite sau pentru că au obţinut premii importante la nivel naţional, iar micuţii orădeni vor avea ocazia unică de a le vedea şi în Oradea. Unele, cum este „Spaima Zmeilor”, care se va juca pe 26 iunie, de la ora 11.00, în Sala Mare a Teatrului Regina Maria, pus în scenă de Teatrul Ion Creangă din Bucureşti, are 34 de participanţi şi se joacă pentru prima dată în afara capitalei. Un alt spectacol foarte modern este „Cui i-e frică de Bau Bau?” al Teatrului de Animaţie Ţăndărică din Bucureşti. Prin intermediul lui copiii vor putea învăţa să îşi stăpânească frica. În total vor fi 12 spectacole în spaţii convenţionale şi 6 spectacole în Cetatea Oradea.

 

Teatru în aer liber şi ateliere tematice

În săptămâna 13-19 iunie, Festivalul Arcadia va ieşi din teatru şi se va muta în Cetatea Oradea, unde va avea loc o serie de activităţi şi evenimente pentru copii. De luni până vineri se vor desfăşura ateliere tematice, menite să provoace creativitatea, îndemânarea, spiritul de aventură şi curajul fiecărui copil. De asemenea, în Cetate vor avea loc şi reprezentaţii de teatru în aer liber, iar la sfârşitul acestei săptămâni aventurile celui mai cunoscut pinguin tenor, îndrăgitul Apolodor, cu Ada Milea pe post de dirijor şi prietenii ei din cor, vor poposi în amfiteatru cu un concert încântător. Concerul va fi dedicat numai copiilor cuminţi. Pentru cei mai puţin ascultători, Ada Milea şi Bobo Burlăceanu au pregătit puţin mai târziu un concert exact pe gustul lor. Tot în intervalul 13-17 iunie, cei mai mici spectatori sunt aşteptaţi la Sala Arcadia ca să pătrundă pentru prima oară în lumea teatrului prin cele patru spectacole dedicate bebeluşilor. Surprizele nu se vor încheia, va urma un show extraordinar cu baloane de săpun uriaşe, un work-shop itinerant „Carousel performance” dedicat actorilor şi pasionaţilor de actorie, precum şi o expoziţie de afişe din cadrul Teatrului Arcadia realizate de graficianul Trifan Laszlo timp de 20 de ani. La ediţia din acest an a festivalului vor fi invitate teatre şi trupe independente din Bucureşti, Galaţi, Arad, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Timişoara şi Ploieşti, însumând un număr de aproximativ 150 de invitaţi. În cadrul festivalului sunt înglobate şi alte manifestări artistice: Festivalul „Floare de Lotus” al Cercului de Teatru de la Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea şi Festivalul concurs între licee „Oglindirea sufletului în literatură”. Festivalul pentru copii Arcadia în Cetatea din Oradea este un proiect cultural organizat de Fundaţia Culturală Festivalul Internaţional de Teatru Oradea, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, co-finanţat de Teatrul Regina Maria şi Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune şi realizat în parteneriat cu Primăria Oradea şi Organizația Națională Cercetașii României - Centrul Local Oradea. Spectacolele şi concertele din Cetatea Oradea vor fi gratuite, pentru cele de la Teatrul Regina Maria biletul va fi 15 lei, pentru cele de la Teatrul Arcadia, 10 lei. Şi pentru participarea la workshop-uri se va percepe o taxă mai mult simbolică. Copiii însă vor putea pleca acasă cu creaţiile pe care le vor face cu mânuţele lor.

Biletele s-au pus în vânzare la Agenţia de Bilete a Teatrului de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 19.00, iar în weekend, între orele 10.00-13.00. Acestea pot fi achiziţionate şi cu o oră înainte de fiecare spectacol sau on-line pe biletmaster.ro. Pentru informaţii suplimentare şi rezervări de bilete, puteţi suna la numărul de telefon: 0259/440-742.