Sala de Jocuri Sportive a Universității din Oradea a găzduit, în perioada 25-27 august 2017, cea de-a XIII-a ediție a Turneului Internațional de Baschet în Fotoliu Rulant „Maria”. Evenimentul a fost organizat de către Asociaţia Pinochio Oradea (ASP Oradea), fiind inclus în calendarul competiţional al IWBF Europa (Federaţia Internaţională de Baschet în Fotoliu Rulant).

 

Competiția s-a bucurat de succes în rândul publicului pasionat de acest sport, mai ales că sportivii au făcut spectacol, demonstrând că, în ciuda problemelor cu care se confruntă, știu să joace baschet, găsesc plăcere în practicarea lui și au spirit de competiție.

La această ediție a turneului au participat patru echipe, și anume: Hot Wheelers Karlsruhe (Germania), For Heroes Cracovia (Polonia), KKI Vrbas Banja Luka (Bosnia-Herțegovina) și ASP Oradea (România). Meciurile disputate au fost următoarele: For Heroes-KKI Vrbas: 36-100, ASP Oradea-Hot Wheelers: 46-48, iar pentru locurile 3-4: ASP Oradea-For Heroes: 35-62, respectiv pentru locurile 1-2: KKI Vrbas-Hot Wheelers: 80-31.

Pe locul I, s-a situat echipa din Bosnia-Herțegovina, locul II a fost ocupat de echipa din Germania, locul III a fost obținut de echipa din Polonia, iar locul IV, de echipa orădeană.

Anul acesta, arbitrii competiţiei de la Oradea au fost arbitrii orădeni Alin Roșu și Lajos Kovago. ASP Oradea a aliniat următorul lot: David Sodur, Seba Baskoy, Cristian Cartiș, Krzysztof Zielinski, Hollner Bartosz, Korcz Tomasz și Krzysztof Valenias. Antrenori au fost Krzysztof Zielinski și Pawel Bonowski.

La final, s-au acordat și premii, în funcție de clasament, constând în cupe și diplome. De asemenea, fiecare participant a primit câteva surprize din partea sponsorului principal. Cu toate că baschetbaliştii orădeni au pierdut meciurile disputate în faţa unor adversari de valoare, ei au rămas cu o experienţă unică, pe care orice jucător, aflat în fotoliul rulant, ar fi mândru să o trăiască.

Baschetul în scaunul cu rotile este un sport adaptat, se practică după aceleaşi principii ca şi cel normal şi în conformitate cu regulile de joc ale Federaţiei Internaţionale. ASP Oradea este echipa de baschet în fotoliu rulant, promotoare a acestui sport și reprezentantă a baschetului în fotoliu rulant din România la competițiile internaționale. De asemenea, gruparea din vestul ţării este promotoare a raftingului pentru persoane cu dizabilități, fiind organizatoare a singurelor ture de rafting pentru persoane cu dizabilități din România.

FOTO: Gheorghe PETRILA