Ca în fiecare an, şcoala a început mai repede la Liceul Don Orione din Oradea. Festivitatea inaugurativă a noului an şcolar a avut loc duminică după-amiază, curtea instituției de învățământ fiind umplută până la refuz de către elevi, părinţi, bunici şi, bineînţeles, de către cadrele didactice.

 

Sute de oameni, elevi, părinţi, bunici, profesori şi oficialităţi au participat duminică, 10 septembrie, de la ora 17.00, la deschiderea noului an şcolar, la Liceul Don Orione din Oradea.

Viceprimarul Florin Birta, deputatul Florica Cherecheș și inspectorul școlar Daniela Sopota au onorat invitaţia conducerii liceului de a participa la festivitate, fiecare dintre invitați având un mesaj de apreciere pentru activitatea de la Don Orione. Din prezidiul manifestării au mai făcut parte Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, părintele Florian Gui, călugăr din Congregaţia Don Orione, Peter Miheller, managerul Centrului Don Orione, părintele Mihai Fechetă, directorul Centrului și Alexandru Stoica, directorul Liceului Don Orione.

Manifestarea a debutat cu o rugăciune, nici nu se putea altfel din moment ce școala poartă numele lui Luigi Orione, cel care şi-a dedicat întreaga sa viaţă carităţii, sanctificat fiind de către Papa Ioan Paul al II-lea, în anul 2004.

„Astăzi, a fi elev la Don Orione este o cinste, dar și o responsabilitate: cinstea de a fi printre cei buni, responsabilitatea de a fi la înălțimea exigențelor și de a duce mai departe bunul nume al liceului nostru. Nu mă îndoiesc că toți veți face acest lucru, așa cum au reușit și mulți dintre părinții voștri, foști elevi ai Liceului Don Orione. Ne-am dori să consideraţi Liceul Don Orione drept a doua voastră casă şi, ca urmare, să-i respectaţi pe oamenii ei, fie profesori, fie personal administrativ, s-o îngrijiţi şi s-o remodelaţi, după imaginaţia şi personalitatea voastră”, a spus Alexandru Stoica, în deschiderea festivității. Directorul liceului s-a adresat celor prezenți arătând că profesorii acestei instituții de învățământ și-ar dori ca, la finalul școlarizării elevilor în această instituție, fiecare dintre tineri să poată pleca înarmat pentru viață cu un bagaj de cunoștințe, cu amintiri frumoase, relații de prietenie pentru o viață, dar și cu repere morale solide.

„Nu uitaţi că educaţia autentică se bazează pe toleranţă, respect, responsabilitate şi bun simţ, ca valori fundamentale. Stimaţi părinţi, vă urez să aveţi parte de sănătate multă, să le fiţi mereu alături copiilor, să vă bucuraţi de ei și de realizările lor şi, să nu uitaţi, că ne vom comporta cu copiii dumneavostră așa cum ne-am dori să se comporte alți profesori cu copiii noștri”, a mai spus Alexandru Stoica, după care a prezentat cadrele didactice ale liceului.

Congregația „Don Orione” este prezentă în România din anul 1991, când apare la Oradea cu binecuvântarea PS Valeriu Hossu. În 1995, ia naștere Liceul Don Orione din Oradea. În 2009, se deschide grădinița, în 2010, ciclul primar, urmat, în 2011, de ciclul gimnazial. În prezent, în această instituție de învățământ învață peste 600 de elevi.