Cea de-a V-a ediție a Festivalului Internaţional de Folclor s-a desfășurat în perioada 29-31 iulie, în Cetatea Oradea, evenimentul fiind organizat de Ansamblul Artistic Profesionist Crişana, Teatrul Regina Maria, Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor şi Asociaţia Hora. Tânara interpretă Raluca Burcea, gazda emisiunii Ceasuri de folclor, de la Favorit TV, a fost gazda celor trei seri de festival.

 

Oradea se poate lăuda cu artiști valoroși, care promovează atât în țară cât și peste graniță folclorul bihorean. Trebuie subliniată, în acest sens, contribuția Ansamblului Artistic Profesionist Crișana, inițiatorul și organizatorul Festivalului Internațional de Folclor Oradea 2016.

Evenimentul a fost coordonat, cu pasiune şi devotament, de Leontin Ciucur, directorul ansamblului, personalitate de marcă a folclorului bihorean. „Sunt foarte multe eforturi pentru a realiza un festival de o asemenea amploare...”, a spus Raluca Burcea, vineri seară, în deschiderea evenimentului.

La rândul său, Leontin Ciucur și-a manifestat bucuria de a organiza acest festival, ajuns la cea de-a V-a ediție. „Au fost multe eforturi în spate, dar mă bucur că am reușit. Facem acest lucru pentru a spori vizibilitatea orașului nostru, pentru a promova tradițiile culturale ale județului nostru și ale României, pentru a face cunoscuți artiștii noştri, dar și pentru a întări legăturile dintre artiștii din țară și cei din străinătate. Este un eveniment foarte important pentru noi, este bine că am reușit să-l facem aici, în Cetatea Oradea, care este reabilitată, prezintă condiții bune pentru a desfășura acest eveniment. A fost multă muncă în spate, însă acest eveniment nu era posibil fără contribuția partenerilor și a sponsorilor noștri”, a spus Leontin Ciucur. El a mulțumit, pe această cale, ansamblurilor prezente în festival, precum și tuturor partenerilor și colaboratorilor care i-au sprijinit în organizarea evenimentului: Teatrul Regina Maria, manager Daniel Vulcu, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, manager Mircea Jacan, Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea.

La ediția din acest a festivalului au participat grupuri folclorice din Grecia, Macedonia, Serbia, Israel, Mexic, Slovacia, precum și Ansamblul „Dor Românesc” Bistrița, Ansamblul Artistic Profesionist „Porolissum” Zalău, Ansamblul „Nyíló Akác” Valea lui Mihai și Ansamblul Artistic Profesionist „Crișana” Oradea. Ansamblurile din străinătate care au urcat pe scenă în cele trei seri de festival sunt: Folk Dance Group of Agios Athanasios Thessaloniki - Grecia, Folk Ensemble „Kostolac” - Serbia, Alon Yizdrael Esemble - Israel, KUD „BISER” Kichevo - Macedonia, Folklore Ensemble HRIŇOVČAN - Slovacia și Mexico Lindo Colectivo Folklorico - Mexic.

Aseară, s-a desfășurat ceremonia de închidere a festivalului, ocazie cu care au avut loc schimburi de cadouri, acordare de diplome pentru participanți etc. De asemenea, formațiile invitate în festival s-au reunit din nou pe scena din Cetate, onoarea de a închide ediția din acest an a evenimentului revenind cunoscutului Ansamblu Artistic Profesionist Crișana.

Orădenii au participat cu mic cu mare la festival, s-au bucurat și au apreciat talentul și dăruirea artiștilor. Singurul inconvenient a fost acela că scaunele puse la dispoziție de organizatori au fost prea puține, comparativ cu numărul spectatorilor veniți să se bucure de spectacol.