Startul celei mai importante competiţii europene în care CSM CSU Oradea are posibilitatea să participe se dă astăzi. Astfel, Arena Antonio Alexe găzduieşte, cu începere de la ora 19.00 (Digi Sport 2), duelul dintre campioana României şi principala favorită la câştigarea Grupei B şi chiar a întrecerii, echipa turcă, Pinar Karsiaka Izmir, un meci contând pentru Liga Campionilor la baschet masculin.

 

American cu aproape 100 de prezenţe în NBA

 

Pentru a ne forma o imagine despre adversarul de astăzi al orădenilor este suficient să spunem că acesta a câştigat campionatul Turciei în urmă cu un an depăşind în finală pe galonota Anadolu Efes. După cum este bine ştiut în rândul pasionaţilor de baschet, campionatul Turciei este unul dintre cele mai puternice ale Europei, alături de cele din Spania şi Rusia. Performanţa reuşită în 2015 a venit în condiţiile în care Pinar dispunea de al 11-lea buget ca dimensiune din prima ligă turcească. Formaţia din Izmir a obţinut rezultate şi în plan european fiind finalista EuroChallenge în 2013 şi sfertfinalista EuroCup din 2015. Pinar Karsiyaka se va afla la al treilea joc în ţara noastră după ce în sezonul 2012-2013 s-a duelat şi a pierdut cu Gaz Metan Mediaş în EuroChallenge, iar un an mai târziu a câştigat la Ploieşti cu Asesoft în EuroCup. În debutul acestui sezon, echipa turcă a disputat două partide pierzând-o pe prima pe teren propriu şi câştigând-o pe cea de-a doua (ultima) în deplasare, 75-73 cu puternica Gaziantep. În acest meci s-au evidenţiat americanul Kevin Dillard, cel mai bun marcator cu 14 puncte, şi polonezul Mateusz Ponitka, cel mai eficient jucător. Un alt component al echipei despre care este suficient să spunem că are aproape 100 de prezenţe în NBA este extrema americană, Brent Petway. Lotul echipei turce cuprinde următorii jucători: fundași - Kevin Dillard (SUA), Soner Senturk, J’Covan Brown (SUA), Muhamed Baygul, Mateusz Ponitka (POL); extreme - Brent Petway (SUA), Mert Celeb, Gani Erdi Gulaslan; pivoți - Josh Owens (SUA), DaJuan Summers (SUA), Egemen Guven. Aşadar, Pinar are 5 americani şi un polonez, iar regulamentul campionatului turc, cel care trebuie respectat de oaspeţi în Liga Campionilor, permite utilizarea a 6 străini.

 

Fără Zeno, dar cu Nicoară

Aşadar, campioana României va avea în faţă un adversar foarte puternic şi de parcă asta nu ar fi fost suficient, CSM CSU nu va putea conta pe unul dintre cei mai buni jucători, americanul Martin Zeno care este accidentat. În pregătirea acestui duel, bihorenii au avut parte de adversarul perfect care le-a permis să-şi exerseze pregătirea tehnico-tactică pentru Liga Campionilor. Orădenii au învins categoric, 97-40, pe nou-promovata Olimpic Baia Mare, un joc în care s-a consemnat revenirea lui Titus Nicoară care a absentat de la meciul din Supercupa României cu U BT Cluj-Napoca. Dacă CSM CSU se află la cel de-al 5-lea joc în Liga Campionilor după cele 4 din preliminarii, Pinar Izmir dispută prima partidă, echipa turcă fiind direct calificată în grupele competiţiei.