Biserica ortodoxă din Sânmartin s-a umplut ieri de copii, cu ocazia primei ediţii a concursului de încondeiat ouă de Paşti, organizatorii evenimentului fiind Grădiniţa cu Program Prelungit (GPP) Sânmartin şi Fundaţia "Sfântul Ioan Botezătorul" Sânmartin, condusă de preoţii Ioan şi Alin Păşcuţa. În cadrul concursului, a fost deschisă şi o expoziţie de icoane pe sticlă, cu genericul "Ferestre spre Cer", aparţinând doamnei Ileana Vlad, meşter popular din Sânmartin.

La concurs au participat peste 80 de copii de la GPP Sânmartin, GPN Haieu, GPN Cihei, GPN Cordău, GPP 44 Oradea, GPP 24 Oradea şi GPP 25 Oradea. Concursul a avut loc în cadrul proiectului intitulat "Dăruieşte şi vei dobândi", care a debutat în 2008 între GPP Sânmartin şi Fundaţia "Sfântul Ioan Botezătorul", a Bisericii Ortodoxe din Sânmartin, având drept scop sprijinirea persoanelor cu probleme financiare. Pe lângă încondeiatul ouălor, copiii au realizat şi diferite podoabe pentru masa festivă de Paşti. Juriul a fost format din: Voichiţa Vancu, inspector şcolar de specialitate în cadrul IŞJ Bihor, Ramona Şandro, profesoară de desen la Şcoala cu clasele I-VIII Sânmartin, Ileana Vlad, meşter popular din Sânmartin, Lucian Popuş, primarul localităţii gazdă, şi Crăciun Parasca, consilier superior la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor (DJCCPCN). "Cu lucrările realizate de copii se va face astăzi (n.r. ieri) o expoziţie, care va rămâne în Biserică, până în 12 aprilie, de Florii, când vor fi valorificate, iar banii obţinuţi vor fi dăruiţi unei familii cu dificultăţi financiare", ne-a declarat educatoarea Aurina Man, coordonatoare a proiectului, alături de Aurelia Rogojan, educatoare la GPP Sânmartin. Pentru a-i învăţa pe copii tehnica încondeierii ouălor cu ceară, în cadrul concursului, a fost invitată Eugenia Pop, din Ceişoara.

La final, cei mai buni dintre micii artişti au fost răsplătiţi cu premii, care au constat în diplome şi cadouri, iar cadrele didactice au primit diplome de participare.