Curtea Internaţională de Justiţie s-a pronunţat ieri în procesul dintre România şi Ucraina, privind platoul continental de la Marea Neagră. Judecătorii au dat dreptate României şi nu consideră că Insula Şerpilor este relevantă pentru delimitarea platoului continental. Nici lungimea coastelor nu a fost luată în considerare, un alt argument folosit de partea română în pledoariile de la Haga.

Hotărârea CIJ recunoaşte jurisdicţia suverană şi drepturile suverane ale României - în principal de exploatare a resurselor - pentru o suprafaţă de 9.700 kmp de platou continental şi zonă economică exclusivă, adică 79,3 % din zona de peste 12.000 kmp aflată în dispută cu Ucraina, şi pentru aproximativ 70% din resursele de hidrocarburi din zonă. Porţiunea care revine României conţine circa 70 de miliarde de metri cubi de gaze şi 12 milioane de tone de petrol. Hotărârea pune punct final unei dispute bilaterale complexe care durează de 42 de ani şi care nu a putut fi rezolvată prin niciun alt mijloc. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe român soluţia CIJ reprezintă un succes al aplicării dreptului internaţional, fiind o decizie corectă şi echitabilă, favorabilă României. "Poziţia României a fost apărată profesionist, cu toate argumentele disponibile şi toate elementele de probă care puteau susţine interesele şi soluţia propusă de România. Hotărârea permite României să înceapă demersurile pentru exploatarea directă a resurselor de hidrocarburi din zona în dispută care au fost alocate de CIJ României şi care până acum nu puteau fi exploatate. În aceste condiţii, Guvernul va elabora o strategie în vederea exploatării resurselor de hidrocarburi care au fost alocate României, în concordanţă cu interesul nostru naţional şi în vederea consolidării independenţei energetice a ţării", se arată într-un comunicat transmis de Guvern.
De cealaltă parte, Kievul a apreciat că decizia Curţii Internaţionale de Justiţie în cazul diferendului dintre Ucraina şi România este obiectivă, dar a menţionat că va formula o poziţie finală după ce experţii săi vor analiza atent documentul. "Este foarte important că din relaţiile româno-ucrainene a fost omisă ultima situaţie problematică", a declarat viceministrul ucrainean al afacerilor externe, Aleksandr Kupşinin. "Linia este una de compromis, iar decizia Curţii este obligatorie pentru ambele părţi", a precizat oficialul. Kupşinin a mai spus că este foarte importantă decizia Curţii, conform căreia Insula Şerpilor a fost recunoscută drept insulă cu o mare teritorială de 12 mile marine.
Hotărârea CIJ este direct aplicabilă, obligatorie, definitivă şi executorie imediat, nefiind nevoie de demersuri de punere în aplicare a hotărârii nici pe plan intern, nici internaţional, în plan bilateral (nu sunt necesare acorduri de aplicare subsecvente la nivel interstatal).