Propunerea de Directivă se referă la introducerea noţiunii de microentitate, deja prevăzută de câteva state membre, şi excluderea acestei categorii de firme din domeniul de aplicare a celei de-a patra Directive 78/660/CEE privind conturile anuale.
Pentru a putea beneficia de exceptarea de la obligaţii, microentitatea ar trebui să îndeplinească două din următoarele trei condiţii: să aibă până la 10 angajaţi; totalul bilanţului să fie mai mic de 500.000 euro; cifra de afaceri netă - mai mică de 1.000.000 euro. Conform unor estimări întocmite de Comisie, microentităţile potenţial interesate de măsurile de exceptare ar fi în număr de 5.400.000, iar sarcina administrativă globală în vederea îndeplinirii obligaţiilor administrative şi contabile prevăzute de Directivă s-ar ridica la aproximativ 6,3 miliarde de euro pe an. După adoptarea Directivei, Statele membre vor putea opta pentru următoarele măsuri: exceptarea acestor întreprinderi de la obligaţia publicării de conturi; posibilitatea, acordată microentităţilor, de a întocmi conturi anuale, de a le audita şi de a le trimite la registrul naţional pe bază voluntară; posibilitatea acordată statelor membre de a scoate microentităţile de sub incidenţa celei de-a patra Directive privind dreptul societăţilor comerciale.
Comitetul Economic şi Social European a adoptat, în data de 15 iulie, Avizul INT/482 privind propunerea de Directivă a Parlamentului European şi a Consiliului de modificare, în ceea ce priveşte microentităţile, a Directivei 78/660CEE privind conturile anuale ale anumitor forme de societăţi comerciale. Propunerea de Directivă urmează să fie aprobată oficial în Parlamentul European, după care ar începe implementarea acesteia în statele membre. Implementarea poate dura între 6 luni şi 1 an, aşadar nu ar putea intra în vigoare mai devreme de începutul anului 2010.