Piaţa Unirii din Oradea a găzduit, ieri, manifestările dedicate Zilei Poliţiei Române, marcată în fiecare an în data de 25 martie. Sute de copii au aşteptat nerăbdători să îi vadă pe poliţişti şi pe câinii de serviciu şi au aplaudat entuziasmaţi fiecare demonstraţie făcută de luptătorii din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale.

 

Evenimentele dedicate Zilei Poliţiei Române au debutat, ieri, cu o şedinţă publică festivă organizată la Teatrul de Stat „Regina Maria” din municipiul Oradea, în cadrul căreia a avut loc o ceremonie de premiere a polițiștilor cu rezultate profesionale deosebite, au fost omagiați și polițiștii recent retrași din activitate şi a fost anunţat şi poliţistul anului. La manifestare au luat parte, pe lângă conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor şi foşti şefi ai acestei instituţii, reprezentanţii altor structuri din MAI, autorităţi locale şi judeţene dar şi delegații ale polițiștilor din Ungaria, Serbia, Polonia, Germania, Austria, Olanda sau Luxemburg. „Conducerea Poliţiei Române şi a Ministerului de Interne nu a avut nici anul acesta un mesaj de transmis poliţiştilor. Poliţia Română înţelege să tacă şi să accepte tot ce este nepotrivit şi nelalocul lui. Suntem într-un an greu, cu pierderi grele din punct de vedere cantitativ, dar mai ales calitativ. Oamenii cu experienţă au ales să ia calea pensionării după o viaţă în care s-au gândit mai mult la alţii”, aşa şi-a început discursul chestorul Liviu Popa, şeful IPJ Bihor, care a oferit apoi diplome poliţiştilor retraşi din activitate în cursul anului trecut. Titlul de Poliţist al Anului i-a revenit de această dată agentului şef adjunct Nicuşor Ştefan, poliţist judiciarist în cadrul Poliţiei Municipiului Oradea. „Este un bucureştean pe care viaţa, dar mai ales familia l-a adus la Oradea. S-a impus în rândul colegilor. A fost solicitat şi chiar va pleca zilele acestea la Direcţia de Investigaţii Criminale din Bucureşti, să îi sprijine pe cei de acolo în dosare grele, în care sunt implicaţi infractori cu greutate”, a spus chestorul Liviu Popa despre Nicuşor Ştefan. Fundaţia „Col. Ioan Baciu” a acordat apoi diplome de excelenţă poliţiştilor cu rezultate deosebite, premiaţi fiind, pe lângă poliţistul anului, subcomisarul Ioan Avram, agentul şef principal Elena Cristea, subcomisarul Adrian Cioară, subcomisarul Cornel Judea, comisarul şef Adrian Sarca şi comisarul şef Iosif Mante, trecut în rezervă. Agentul şef Florian Mitra, cel care alături de partenerul său, câinele poliţist Gom, a reuşit să găsească o fetiţă dispărută, a primit şi el o diplomă de recunoaştere a meritelor sale. Vizibil emoţionat, poliţistul şi-a găsit cu greu cuvintele şi, aproape izbucnind în plâns, i-a dedicat premiul „celui mai bun coleg şi prieten, Gom”, care a murit anul trecut.

Sute de copii i-au aplaudat pe poliţişti

După şedinţa festivă de la Teatrul de Stat, în Piaţa Unirii au avut loc cele mai aşteptate momente ale zilei de ieri. De altfel, Ziua Poliţiei Române a fost şi primul eveniment public organizat în această locaţie, orădenii ocupându-şi din timp locurile în piaţă, astfel încât să îi poată vedea cât mai bine pe poliţişti. Totul a început cu o slujbă religioasă oficiată de preotul militar, după care au urmat demonstraţiile. Ca în fiecare an, cei mai nerăbdători au fost copiii, veniţi cu sutele să îi vadă pe luptătorii din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, la treabă. Şi pentru că au fost atât de mulţi şi atât de dornici să fie cât mai aproape de oamenii legii, până şi autorităţile le-au făcut loc în faţă, şeful IPJ Bihor şi invitaţii săi făcând, la propriu, un pas în spate, pentru a-i lăsa pe micuţi să vadă exerciţiile. După demonstraţiile de abilităţi ale unităţii canine a Poliţiei Bihorene şi demonstraţiile tactice ale luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale a urmat defilarea unui detaşament format dintr-un pluton de poliţişti de ordine publică, un pluton de poliţişti rutierişti, un pluton de poliţiste, un pluton de luptători şi o formaţiune de câini. Poliţiştii au rămas în Piaţa Unirii mai multe ore, ieri, astfel că orădenii au putut vizita o expoziţie cu armamentul şi tehnica de ultimă generaţie din dotarea IPJ sau autolaboratorului criminalistic. Tot acolo au fost amenajate standuri de documentare – informare, fiind distribuite pliante, broşuri şi alte materiale de promovare a profesiei de poliţist şi cu conţinut educativ – preventiv şi au fost organizate jocuri şi concursuri pentru copii.