Două dintre echipele puternice ale Ligii Naţionale de baschet masculin, care aspiră la titlul de campioană naţională, se duelează astăzi, de la ora 18.00 (Digi Sport), la Arena Antonio Alexe, într-un meci contând pentru etapa a 30-a.

 

Echipe aflate în scădere de formă

Contextul în care se desfăşoară acest joc nu este unul tocmai favorabil pentru niciuna dintre cele două combatante. Dacă CSM CSU vine după trei înfrângeri în ultimele patru partide, mureşenii s-au văzut învinşi în patru din ultimele 5 jocuri. Aşadar, nicio formaţie nu îşi mai permite să facă paşi greşiţi cu trei etape înaintea terminării sezonului regulat. Roş-albaştrii au pierdut prima poziţie din clasament în defavoarea echipei Steaua CSM Bucureşti după ce au „clacat” în deplasarea din Bănie, unde SCM U Craiova s-a impus cu 81-77 după un joc modest făcut de orădeni. De partea cealaltă, în ultima etapă, BC Mureş a pierdut clar (86-76) pe terenul lui CSU Sibiu, fapt ce a condus la retrogradarea pe locul al 5-lea în Grupa 1-6.

 

Net superiori în confruntările directe

Cu toate că aspiră la titlul de campioană, echipa din Târgu Mureş s-a înclinat în faţa orădenilor în toate cele trei dispute din acest sezon. Ultima confruntare a avut loc la începutul acestei luni, în „jungla mureşeană”, unde CSM CSU s-a impus cu 92-80. A fost jocul în care ultimul transfer, americanul Martin Zeno, şi-a făcut debutul la roş-albaştri. Primele două confruntări au fost adjudecate tot de către baschetbaliştii lui Cristian Achim: 85-76 la Târgu Mureş şi 78-77 la Arena Antonio Alexe. De remacat faptul că ambele echipe sunt calificate la Turneul Final al Cupei României ce se va disputa în perioada 10-11 aprilie la Oradea. Fiind repartizate în semifinale diferite, cele două formaţii s-ar putea confrunta doar în finală. Dacă la orădeni, din punct de vedere al formei sportive, Sean Barnette se află la cel mai înalt nivel, americanul izbutind trei double-double-uri consecutive, de la oaspeţi iese din rând Alhaji Mohammed care are medii statistice de invidiat: 20,8 puncte, 6 recuperări şi 4,6 pase decisive. În privinţa absenţelor, Cristian Achim se va decide pe care străin dintre cei 7 îl va lăsa în afara lotului, în timp ce de la BC Mureş sunt indisponibili Ivan Ivanovic şi Dani Popescu. Jocul va fi arbirat de către Ciprian Stoica, Alin Faur şi Cosmin Prişcă, în timp ce observator va fi Viorel Constantinescu.

 

Celelalte jocuri ale rundei sunt: Energia Tg. Jiu – Gaz Metan Mediaş, BCM U Piteşti – Phoenix Galaţi, U BT Cluj – Atlassib Sibiu, SCM U Craiova – Steaua CSM Bucureşti (astăzi, ora 20.00, Digi Sport) şi Dinamo Bucureşti BC Timişoara.

 

CLASAMENT

 

Grupa 1-6

1. Steaua - 50 puncte

2. CSM CSU Oradea - 50 puncte

3. U BT Cluj - 48 puncte

4. SCM U Craiova - 46 puncte

5. BC Mureş - 45 puncte

6. CSU Sibiu - 44 puncte

 

Grupa 7-12

7. Phoenix Galaţi - 43 puncte

8. Dinamo - 42 puncte

---------------------------------------------------------

9. Energia - 40 puncte

10. BC Timişoara - 40 puncte

--------------------------------------------------------

11. BCM U Piteşti* - 38 puncte

12. Gaz Metan Mediaş - 33 puncte

 

* echipă penalizată cu 3 puncte.