Şahul este unul dintre cele mai frumose sporturi ce poate fi jucat atât la vârsta senectuţii cât şi la o vârstă fragedă dezvoltând atât spiritul de competiţie, cât mai ales gândirea logico-matematică. Asta au încercat să facă şi profesorii Şcolii Gimnaziale „Miron Pompiliu” Ştei,  când au iniţiat activitatea intitulată „Sportul minţii”. 

 

Competiţia de şah face parte din Concursul Naţional de Şah „Elisabeta Polihroniade”. Întrecerea din acest an a ajuns la cea de-a treia ediţie. Cursul de şah s-a desfăşurat săptămânal, pe parcursul anului şcolar 2016-2017, în cadrul Centrului de Documentare şi Informare (CDI) şi a fost coordonat de profesorul Alin Paşca, care şi-a dat tot concursul în a-i învăţa pe elevii Școlii „Miron Pompiliu” Ştei mutările pe tabla de şah.

Pe 27 martie 2017, s-a desfăşurat Campionatul Naţional de Şah „Elisabeta Polihroniade” - faza pe şcoală. Concursul ţinut mai bine de cinci ore şi s-a derulat în cadrul CDI. Organizatorii au oferit copiilor participanţi produse de panificaţie şi apă minerală.

Au participat peste o sută de elevi, dintre care 40 au obţinut premiile I, II, III. Premierea celor 40 de câştigători a avut loc luni, 03 aprilie, în curtea şcolii, şi s-a realizat într-o atmosferă solemnă, câştigătorii fiind recompensaţi cu diplome, medalii şi multe aplauze din partea spectatorilor. Diplomele şi medalii care au fost înmânate de directoarea Simona Pantea şi Viorel Miara. Prezentatorul evenimentului  a fost  profesorul Cristina Andru.

Astfel, la categoria clasa pregătitoare, băieți, câstigător a fost Isai Ciupe, la categoria pregătitoare fete premiul I l-a luat Elisa Mocan, la categoria băieţi, clasa I, câştigător a fost Denis Ţigan, la categoria fete, clasa I, câştigătoare a fost Bianca Terebenţ, la categoria băieţi clasa a II-a, câştigător a fost  Ștefan Paşca, la categoria fete, clasa a II-a, câştigătoare a fost Maza Bugle, la categoria băieţi clasa a III-a câştigător a fost Eduard Jude, la categoria fete, clasa a III-a, câştigătoare a fost Andreea Tulbure, la categoria băieţi, clasa a IV-a, câştigător a fost Darius Gheorghe iar la categoria fete, clasa a IV-a, câştigătoare a fost Andreea Simoc.

Cei mai buni dintre cei buni vor fi selecţi pentru a participa la faza judeţeană a Concursului Naţional „Elisabeta Polihroniade” care va avea loc la Oradea.

Partenerii acestei activităţi au fost Şcoala Gimnazială „Miron Pompiliu” Ştei, Alfasoft şi CS Crişul Negru Ştei - secţia şah, iar organizatorii activităţii au fost profesoara Cristina Andru, bibliotecara Ileana Tomescu şi profesorul Alin Paşca.