Potrivit presei centrale, Universitatea din Oradea se află pe primul loc într-un nedorit top al instituţiilor de învăţământ superior cu cele mai multe programe de studii neacreditate. Instituţiile de învăţământ superior incluse în acest clasament nu au depus dosare de acreditare pentru toate specializările la ARACIS, deşi au avut cel puţin trei promoţii succesive. În această situaţie sunt 67 de universităţi din ţară, cu peste 250 de programe de licenţă la zi. În fruntea acestora se află Universitatea din Oradea, cu 20 de specializări, urmată de Universitatea Babeş-Bolyai, din Cluj-Napoca, 14 specializări şi Universitatea din Craiova, cu 13 specializări.

Conform presei centrale nu doar unele facultăţi particulare funcţionează fără acte în regulă. Sunt peste 600 de programe de licenţă ale universităţilor de stat care nu îndeplinesc toate condiţiile impuse de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţămantul Superior. Unele funcţionează doar cu autorizaţie, altele au fost acreditate, însă nu pentru toate a fost depus dosarul de reevaluare la ARACIS o dată la cinci ani, aşa cum prevede legea. O altă categorie o reprezintă universităţile autorizate, dar neacreditate, dar care au programe de studii la frecvenţă redusă sau la ID. În această situaţie sunt aproximativ 50 de universităţi din ţară, cu peste 200 de programe de licenţă, cum ar fi: Universitatea din Bucureşti, cu 14 specializări, Universitatea "Ovidius" din Constanţa, cu 2 specializări, şi Universitatea din Iaşi, cu 9 specializări. În a treia categorie intră universităţile care au autorizaţie, unele chiar dinainte de 1989, altele din 2000, dar care nu şi-au mai depus dosarul de reevaluare la ARACIS o dată la 5 ani, aşa cum prevede legea. În această situaţie se află peste 40 de universităţi şi mai bine de 200 de programe de licenţă.
Pe de altă parte, conducerea Universităţii din Oradea
susţine că, potrivit H.G. nr. 749 din iunie 2009, toate programele de studii pe care această instituţie le derulează şi la care organizează concurs de admitere funcţionează în conformitate cu Legea 87 din 2006 şi cu "Metodologia de evaluare externă, standardele de referinţă şi lista indicatorilor de performanţă a ARACIS", care precizează că programele de studii autorizate provizoriu se supun procedurii de acreditare conform art. 31, lit. c din lege: între data absolvirii primei promoţii şi data depunerii cererii în vederea acreditării să existe un interval de timp de 2 ani.
"Toate programele de studii pe care Universitatea din Oradea le derulează respectă această prevedere legală", se arată într-un comunicat remis de conducerea Universităţii din Oradea. În ce priveşte programele de studii acreditate, conform aceleiaşi legi, acestea se supun evaluării periodice o dată la 5 ani.

Pe de altă parte parte, conducerea Universităţii admite că în evidenţa Universităţii din Oradea există programe de studii suspendate, care nu mai şcolarizează studenţi, şi programe de studii în conservare, care nu au funcţionat anual şi care, prin urmare, nu au depăşit perioada legală de evaluare în vederea acreditării sau evaluării periodice o dată la 5 ani, cum ar fi specializările Istoria Artei sau Istorie-Arheologie.