Schelele care îmbracă, de-atâta vreme, Catedrala episcopală "Învierea Domnului", din Centrul Civic al Oradiei, vor fi înlocuite şi consolidate treptat, pe măsură ce vor înainta lucrările. Părintele Adrian Popovici, consilierul economic al Episcopiei ortodoxe a Oradiei, spune că, deocamdată, se lucrează doar la faţada principală, în vederea placării acesteia cu piatră şi marmură. Cu o înălţime de 65 de metri, o lungime de 48 de metri, o lăţime de 30 de metri şi cu aria la sol de 1423 de mp, Catedrala "Învierea Domnului" se doreşte a fi cel mai mare lăcaş de cult din Bihor.

"Înlocuirea şi consolidarea schelelor de pe faţada principală a catedralei au început acum două săptămâni. Ce trebuie înlocuit va fi înlocuit, iar ce trebuie consolidat va fi consolidat. Încet, încet, pe măsură ce vor înainta lucrările, se va proceda la fel pentru întreaga biserică", a explicat părintele Adrian Popovici, consilier economic în cadrul Episcopiei Ortodoxe a Oradiei. Pentru anul în curs, se are în vedere încheierea lucrărilor la acoperiş (şarpantă, acoperire cu tablă de cupru), demontarea şi pregătirea schelei de la faţada catedralei pentru începerea placării cu piatră şi marmură, precum şi lucrările de branşament la reţeaua de apă şi racordul de termoficare. Toate aceste etape de lucru se vor putea realiza numai dacă va exista suportul financiar necesar. Sfântul lăcaş se află în construcţie de multă vreme, fapt pentru care se doreşte ca lucrările să fie terminate în cel mai scurt timp şi, astfel, să fie integrat circuitului socio-cultural al oraşului, cu atât mai mult cu cât, în anul 2010, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei aniversează 90 de ani de la reînfiinţare, un moment cu bogate semnificaţii.

Ideea construirii bisericii a aparţinut episcopului Roman Ciorogariu, fiind preluată, de-a lungul istoriei, de către Nicolae Popovici, Vasile Coman şi Ioan Mihălţan. De doi ani, lucrarea se află sub oblăduirea PS Sale Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei.