Conferinţa Naţională a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) din luna septembrie 2004 a adoptat hotărârea ca ziua de 21 septembrie a fiecărui an să fie declarată Ziua Naţională a Contabilului Român, zi nemijlocit legată de evoluţia în timp a profesiei contabile româneşti.
Nu întâmplător s-a stabilit data de 21 septembrie pentru sărbătorirea profesiei contabile, întrucât în anul 1921 reputatul om de ştiinţă şi profesor universitar Grigore L. Trancu - Iaşi a prezentat în Parlamentul României "Legea Corpului Contabililor Autorizaţi şi Experţi", atât de necesară în acea vreme pentru dezvoltarea tehnicii contabile şi a profesiei de contabil, făcând totodată demersuri susţinute pentru discutarea şi votarea acesteia.
Prilej de aniversare pentru toţi contabilii din Romania, această zi este sărbătorită în întreaga ţară prin manifestări cultural-ştiinţifice, întâlniri socio-profesionale, simpozioane, mese rotunde sau alte asemenea manifestări organizate sub patronajul filialelor CECCAR, structuri organizatorice existente la nivel teritorial, în scopul promovării imaginii, intereselor şi rolului contabilului în economie.
Şi în judeţul nostru, Filiala CECCAR Bihor a elaborat un program destinat sărbătoririi Zilei Naţionale a Contabilului Român, festivitatea având loc luni, 21 septembrie, ora 12.00, în Oradea, la sediul Filialei CECCAR Bihor.
La această manifestare sunt invitaţi reprezentanţi ai mai multor instituţii ale statului, ai compartimentelor financiar-contabile din unele entităţi economice sau instituţii, oameni de afaceri, experţi contabili şi contabili autorizaţi, membri ai CECCAR şi alţi invitaţi.
Manifestările ocazionate de sărbătorirea Zilei Naţionale a Contabilului Român în judeţul nostru au menirea de a contribui la popularizarea, cunoaşterea şi ridicarea prestgiului profesiei contabile în România.