În medicina naturistă este recunoscut faptul că soia are o valoare terapeutică deosebită. Astfel, soia are un conţinut ridicat de grăsimi polinesaturate, dintre care lecitina este cea mai importantă. De asemenea, conţine toţi aminoacizii esenţiali şi aproape 80 la sută din ceilalţi. Aceşti acizi au un rol important în creşterea şi reînnoirea ţesuturilor, precum şi în prevenirea tulburărilor cardiovasculare. Lecitina descompune şi ajută la eliminarea colesterolului, prevenind astfel formarea de depozite pe pereţii arterelor. Întrebuinţarea în alimentaţie a uleiului de soia duce la o scădere cu 14 la sută a procentului de colesterol. Acelaşi ulei previne formarea cheagurilor de sânge şi apariţia crizelor cardiace. Boabele de soia sunt bogate în enzime, în vitaminele A, C, D, E, F, K, o bună parte din complexul B şi coenzima Q10. Vitamina C, aflată în cantităţi mari mai ales în germenii boabelor de soia, contribuie la reducerea procentului de colesterol din ficat, creier şi inimă.