Cu toate că la Primăria Oradea a fost de curând schimbată vechea gradă, vechile metehne ale fostei conduceri sunt în continuare cu sfinţenie păstrate. Noul primar, Mihai Groza, aplică aceeaşi politică a lipsei de transparenţă vizavi de modul în care sunt cheltuiţi banii publici. Sumele exorbitante care se cheltuie pentru confortul unor funcţionari publici trebuie ţinute departe de ochii contribuabililor orădeni, care au doar obligaţia de a-şi achita la termen impozitele, nu şi dreptul de a şti cum aceşti bani se cheltuie. În cursul acestui an, angajaţii Primăriei Oradea s-au bucurat de 257 de deplasări în ţară şi 58 în străinătate, sejururi care au costat bugetul local peste 260.054 lei. În ce priveşte valoarea convorbirilor telefonice, în medie, angajaţii PMO au vorbit lunar de 35.000 lei. Astfel, în cele 12 luni ale anului 2007, de la bugetul local s-au scurs peste 400.000 lei numai pentru convorbirile telefonice.

Informaţiile de interes public trecute prin filtru
Pentru a obţine informaţii despre modul în care funcţionarii PMO s-au bucurat de aceste facilităţi am formulat mai multe cereri de informaţii publice, prin intermediul cărora am solicitat numele angajaţilor care au efectuat deplasări în interes de serviciu şi costurile acestora, cât şi numele celor care deţin telefoane de serviciu şi factura lunară achitată din banii contribuabililor. Din păcate, cu toate că vorbim de banii publici şi modul în care sunt cheltuiţi aceştia, conducerea PMO a decis să nu comunice numele angajaţilor care beneficiază de sejururi prin străinătate sau prin diferite staţiuni montane şi sau de pe litoral. De asemenea, conducerea PMO a decis ca numele funcţionarilor cărora li se docontează lunar convorbirile telefonice efectuate în interes de serviciu sau personal să nu fie făcute publice, invocând faptul că legea le dă dreptul să treacă sub tăcere astfel de date. Excesul de zel caracterizează însă doar Primăria Oradea. Solicitări similare de informaţii publice au fost adresate şi Instituţiei Prefectului Judeţului Bihor, care nu s-a codit să ne furnizeze informaţiile solicitate, inclusiv numărul de telefon mobil, de serviciu, şi valoarea convorbirilor lunare. Noua conducere a Primăriei, în frunte cu Mihai Groza, contrar declaraţiilor privind asigurarea unei politici transparente, pare la fel de hotărâtă să filtreze unele informaţii care vin să dezvăluie adevărata faţetă a modului în care sunt cheltuiţi banii orădenilor.

Angajaţii API, "campioni" la convorbiri
Potrivit informaţiilor primite de la PMO, numărul posturilor telefonice instalate este de 36 plus alte 109 interioare. De asemenea, au fost repartizate 107 telefoane mobile. Deşi răspunsul la cererea de informaţii publice ne-a fost comunicat în ziua de 14 decembrie, conducerea PMO a decis să ne pună la dispoziţie doar valoarea convorbirilor efectuate până în luna septembrie. În medie, facturile lunare ale angajaţilor PMO s-au ridicat la 35.000 lei. Într-un an, numai pentru convorbiri telefonice s-a alocat de la bugetul local suma de aproximativ 420.000 lei, bani cu care se puteau asfalta una-două străzi din Oradea. Cele mai mari facturi au fost înregistrate de către Administraţia Imobiliară Oradea. Angajaţii AIO au vorbit în cele nouă luni de 66.745 lei, în luna mai angajaţii înroşind firul de telefon, factura ridicându-se atunci la suma de 9.285 lei. Cât priveşte numărul de telefoane mobile şi fixe deţinute de către AIO, acesta nu ne-a fost comunicat. Direcţia economică din PMO are în dotare 19 telefoane mobile, 11 telefoane fixe şi 39 interioare. Facturile decontate depăşesc în unele luni 7.000 lei, astfel în nouă luni valoarea tuturor convorbirilor a ajuns la 51.244 lei. La Direcţia Tehnică au fost repartizate 29 telefoane mobile, 6 fixe şi 16 interioare, angajaţii de aici reuşind să cheltuie până în septembrie 40.000 lei doar pe convorbiri telefonice. Nici Departamentul arhitectului-şef nu pare să fi făcut economie la acest capitol. Pentru cele 23 de aparate mobile, 2 fixe şi 11 interioare s-au plătit 13.512 lei. Angajaţii Serviciului Comunicare, Imagine şi Mass-Media au la dispoziţie două telefoane mobile, un fix şi două interioare. Cu toate acestea, cei opt funcţionari nu s-au sfiit să converseze. Dacă în luna ianuarie factura a fost de 217 lei, în septembrie, de 989 lei, în total în cele nouă luni de la bugetul local s-a decontat suma de 6.264 lei. Compartimentul de relaţii externe are în dotare doar un singur telefon mobil, în medie valoarea convorbirilor ajungând la 478 lei/lună.

Trei telefoane mobile pe cap de... (vice)primar
Cum primarul interimar, Mihai Groza, a refuzat să ne furnizeze detaliat valoarea convorbirilor telefonice efectuate de fiecare funcţionar, ne-a fost imposibil să identificăm valoarea lunară a convorbirilor efectuate de ex-primarul Filip şi cei doi viceprimari. Astfel, primarului Filip i s-au repartizat trei telefoane mobile, pentru care s-au achitat în primele nouă luni 16.317 lei. La secretariatul primarului funcţionează trei telefoane fixe, valoarea convorbirilor ridicându-se la 15.171 lei, pentru primele nouă luni. De asemenea, la cabinetul primarului au fost repartizate alte trei telefoane mobile, câte un fix şi un interior, de aici fiind efectuate lunar convorbiri în valoare de 478 lei. Viceprimarul Biro Rozalia are şi ea în dotare trei telefoane mobile, pentru care s-au decontat până în septembrie inclusiv 9.831 lei. Groza are pe numele lui două telefoane mobile, pentru care s-au decontat în primele nouă luni 7.445 lei.
O totală lipsă de transparenţă a fost manifestată şi în ce priveşte numele funcţionarilor PMO care se bucură de maşină de serviciu. Într-un lapidar comunicat suntem informaţi că "în utilizarea PMO se află 15 autoturisme, mărcile Dacia Logan, Renault Megane, Daewoo Nubira, Daewoo Leganza şi Dacia Berlină". Cota lunară alocată pentru consum este de 200 litri/autoturism. De asemenea, alte două maşini sunt puse la dispoziţia PMO.