Inaugurată în noiembrie anul trecut, Sinagoga Neologă Zion va găzdui duminică, 15 mai, un concert de muzică evreiască. Una dintre cele mai impozante construcții ale centrului istoric orădean a fost redată comunității pe 26 noiembrie 2015, în prezența mai multor oficialități și a sute de orădeni. Evenimentul a marcat finalizarea unui proiect amplu de reabilitare a sinagogii, o investiție de 1,25 milioane euro, realizată din fonduri europene.

„Lucrările la Sinagoga Neologă Zion sunt finalizate în proporție de 100%. Obiectivul a fost inaugurat, oficial, anul trecut, în noiembrie, iar acum, pe 15 mai, va avea loc un eveniment cultural. Este vorba de un concert de muzică evreiască, al cărui program îl vom face public zilele acestea”, ne-a declarat Mirela Macra, consilier în cadrul Biroului de Comunicare al Primăriei Oradea, menționând că în prezent se lucrează la regulamentul de funcționare a acestui obiectiv turistic. De asemenea, echipe de muncitori lucrează în aceste zile la finalizarea faţadei clădirii lipite de sinagogă.

Proiectul de reabilitare a Sinagogii Zion a fost finanţat din fonduri nerambursabile, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România (76% din suma cheltuită în cazul partenerului - Municipiul Oradea), parteneri în cadrul proiectului fiind Municipiul Oradea (lider de proiect) și Comunitatea Evreilor din Debreţin (partener). Valoarea totală a proiectului a fost de 1.892.150,02 euro, din care 1.565.852,02 euro a revenit Municipiului Oradea (pentru reabilitarea Sinagogii Zion), iar 326.298 euro a primit Comunitatea Evreilor din Debreţin. Lucrările au fost executate de SC Abed Nego SRL, în perioada 30.12.2013- 27.11.2015. În anii viitori, Sinagoga Zion va fi utilizată ca sală multifuncţională pentru expoziţii, lansări de carte sau concerte şi va intra în circuitul turistic al orașului Oradea.

Sinagoga Neologă este a treia din Oradea din punct de vedere al vechimii. Construcţia acesteia a început în anul 1877, lucrările fiind finalizate în septembrie 1878. Sinagoga Neologă Zion este o replică a celei din Nurnberg, având dimensiuni impozante, cu un plan pătrat dominat de o cupolă uriaşă, marcată de ferestre înalte. Decoraţiunile exterioare şi cele interioare îi aparţin artistului Horovitz Mor, din Kosice, fiind inspirate din arta maură. Sinagoga Neologă Zion figurează în Lista Monumentelor Istorice publicată în anul 2004.