Curtea Europeană a Drepturilor Omului a acordat, marţi, despăgubiri morale în valoare de două mii de euro unui orădean care a fost condamnat pentru ucidere din culpă de magistraţii bihoreni. Judecătorii de la Strasbourg au apreciat că bărbatul nu a avut parte de un proces echitabil.

Reclamantul, Octavian Precup, este cetăţean român, s-a născut în anul 1930 şi locuieşte în Oradea. Invocând articolul 6, punctul 1 referitor la dreptul la un proces echitabil, reclamantul s-a plâns Curţii de faptul că procesul în care a fost condamnat pentru omor din culpă a fost incorect. Concret, la sfârşitul anului 1999, orădeanul, aflat la volanul autoturismului său, a accidentat mortal un biciclist. În 2000, procurorii l-au trimis în judecată pentru ucidere din culpă. În prima instanţă, magistraţii au hotărât că bărbatul nu este vinovat, expertiza efectuată stabilind că bicicleta nu era echipată corespunzător şi că, în aceste condiţii, accidentul nu putea fi evitat. Procurorii au atacat decizia, însă atât Tribunalul Bihor cât şi Curtea de Apel Oradea au menţinut hotărârea primei instanţe. Ulterior, procurorul general a formular un recurs în anulare, hotărârile favorabile orădeanului au fost casate, iar dosarul a fost retrimis primei instanţe în vederea reexaminării şi efectuării unei noi expertize. În cele din urmă, în anul 2004, Octavian Precup a fost condamnat la şase luni de închisoare. Recursurile bărbatului au fost respinse.

În această cauză, Curtea a decis în unanimitate că orădeanului i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil şi că a fost încălcat principiul securităţii raporturilor juridice, astfel că a despăgubit reclamantul cu suma de 2000 de euro, daune morale.