Trecerea spitalelor în subordinea autorităţilor locale şi unificarea acestora nu este pe placul angajaţilor din sănătate.
Sindicatul Sanitas Iaşi a anunţat că va ataca în contencios administrativ Ordonanţa 162/2008, privind trecerea spitalelor la autorităţile locale, sindicaliştii fiind nemulţumiţi că drepturile salariale în cazul unor cadre medicale nu sunt clarificate în acest act normativ.

Ordonanţa 162, la tribunal
Sindicaliştii Sanitas susţin că, în cazul a cel puţin 300 de cadre medicale din judeţ, salariile vor fi diminuate cu 300 şi până la 500 de lei, în urma unor prevederi din ordonanţă. Ei afirmă că se încearcă trecerea unei părţi din personal de la "clinic" la "neclinic", ceea ce ar afecta cadrele din cabinetele şcolare, grădiniţe şi medicina comunitară. Acum salariul mediu în rândul acestui personal este de circa 1.000 de lei. Liderii Sanitas susţin că, după ce vor publica normele de aplicare a Ordonanţei 162, salariul mediu va ajunge la 700-800 de lei. Sindicaliştii contestă articolele 14 şi 20 din Ordonanţă, despre care ei afirmă că se contrazic. Aceştia susţin că Ordonanţa 162/2008 este o încălcare flagrantă a unui drept constituţional şi că dreptul salarial câştigat nu poate fi anulat. De asemenea, concluzia generală a acestora este aceea că autorităţile locale nu sunt pregătite pentru a prelua spitalele, nici financiar, nici psihic.


Nici sindicaliştii bihoreni nu vor "megaspital"

În ceea ce priveşte poziţia sindicaliştilor bihoreni din Sănătate faţă de transferarea spitalelor în subordinea autorităţilor locale şi unificarea acestora, am solicitat o declaraţie în acest sens liderului Sindicatului Sanitas Bihor, Ioan Giurgiu. "Aşteptăm să treacă Sărbătorile, apoi voi merge să mă întâlnesc cu noul ministru al Sănătăţii. În Bucureşti, spitalele au trecut în subordinea autorităţilor locale fără să se unifice. În anul 2009, în Oradea, spitalele vor trece în subordinea Consiliului Local. Acest lucru a fost decizia fostului Guvern. Părerea noastră este că unificarea spitalelor nu este bună, motiv pentru care nu suntem de acord cu acest proiect. Ministrul Sănătăţii spune că aşa trebuie făcut, dar el trebuie să ţină cont şi de locurile de muncă ale angajaţilor şi de salarii. Sindicaliştii din Sănătate nu sunt de acord cu unificarea spitalelor. Din punct de vedere profesional, nu este bine venită această unificare cu iz de centralizare. Părerea noastră este că, odată ce spitalele vor fi trecute în subordinea Consiliului Local, calitatea actului medical va avea mult de suferit. Degeaba unificăm spitalele, trebuie să ne gândim la bolile noi care apar şi nu avem medicamentaţia necesară pentru a le trata. Unificarea nu este un lucru bun", a declarat Ioan Giurgiu.