Data de 27 iulie reprezintă termenul-limită până la care trebuie achitat impozitul minim aferent lunilor mai şi iunie. Primele estimări privind sumele încasate vor fi aflate în august.
Contribuabilii au termen până luni, 27 iulie, să-şi depună declaraţiile fiscale privind obligaţiile de plată la bugetul consolidat. Din formularele 100 rezultă impozitul forfetar ce trebuie achitat de toţi agenţii economici, aferent lunilor mai şi iunie. Mulţi dintre cei cărora le revine această sarcină şi-au achitat deja primele două tranşe ale birului. Reamintim că taxa este percepută tuturor persoanelor juridice pentru care impozitul pe profit (adică 16%) şi impozitul pe venit (de 3%) au o valoare mai mică decât cea stabilită prin impozitul minim. Impozitul forfetar se aplică în funcţie de cuantumul veniturilor anuale înregistrate de o societate.
Nu datorează impozitul minim societăţile aflate în inactivitate temporară înscrisă în registrul comerţului, conform prevederilor art. 237 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale. În situaţia în care contribuabilii intră în inactivitate temporară în cursul anului, impozitul minim se aplică pentru perioada cuprinsă între începutul anului şi data când societatea înregistrează la Oficiul Registrului Comerţului cererea de înscriere de menţiuni. Dacă perioada de inactivitate temporară încetează în cursul anului, contribuabilii datorează impozitul minim de la data încetării inactivitatii temporare, corespunzător cu perioada din an rămasă până la 31 decembrie. Contribuabilii înfiinţaţi în cursul anului nu datorează impozitul minim pentru anul în care se înregistrează la ORC, însă aceştia sunt obligaţi la determinarea impozitului pe profit, potrivit prevederilor titlului II «Impozitul pe profit» din Codul fiscal. De asemenea, nu intră sub incidenţa impozitului minim societăţile care, la data de 1 mai 2009, se aflau în inactivitate temporară şi aceasta încetează în cursul anului 2009, pentru perioada aferentă de la încetarea inactivităţii până la 31 decembrie 2009. Contribuabilii care se înfiinţează în cursul anului, ca urmare a operaţiunilor de reorganizare (fuziune, divizare etc.), datorează impozitul minim de la data înregistrării la ORC. În cazul în care contribuabilii se înfiinţează prin fuziunea a două sau mai multe societăţi, pentru determinarea impozitului minim datorat veniturile totale anuale sunt veniturile însumate ale societăţilor participante, înregistrate la data de 31 decembrie a anului precedent. În cazul în care contribuabilii se înfiinţează prin divizarea unei societăţi, pentru determinarea impozitului minim datorat veniturile totale anuale se determină proporţional cu valoarea activelor şi pasivelor transferate de către persoana juridică cedentă, conform proiectului întocmit potrivit legii, care stabileşte şi criteriul de repartiţie a activelor şi pasivelor transferate.