Printre primele măsuri luate de noul Guvern a fost şi reducerea cheltuielilor cu personalul din instituţiile de stat sau structurile subordonate acestora. Astfel, pe data de 30 decembrie, membrii Guvernului au decis că, începând cu 1 ianuarie 2009, nu se mai poate cumula pensia cu salariul. Totodată, s-a decis limitarea veniturilor salariale acordate directorilor de regii subordonate consiliilor locale.

Fără cumul de venituri în sectorul public
La ultima şedinţă de Guvern a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea unor acte normative în domeniul pensiilor de stat şi de serviciu. Actul normativ interzice cumulul pensiei cu salariul în sistemul public. "Nimeni nu mai poate beneficia şi de pensie, şi de salariu de la stat. Se poate cumula pensia cu salariul doar în domeniul privat", a precizat prim-ministrul, Emil Boc. La nivelul Primăriei Oradea, conform precizărilor făcute de angajaţii Serviciului de Comunicare, Imagine Mass-Media, în acest moment pe statul de funcţii al aparatului de specialitate din cadrul PMO nu se află niciun pensionar. Cele două valuri de concedieri, din vară şi de acum din decembrie, au dus la desfacerea contractelor de muncă a personalului care cumula salariul cu venitul din pensie. Potrivit informaţiilor furnizate, în această situaţie s-au aflat trei persoane: două fiind concediate în prima etapă, iar celei de-a treia persoane i s-a înmânat de curând preavizul. Totuşi, o situaţie delicată se înregistrează la nivelul noii structuri a Poliţiei Comunitare Oradea. Aici, funcţia de director executiv, ocupată în urma promovării unui concurs, revine unui fost general ieşit la pensie, Crăciun Leucea. Potrivit noului act normativ acesta va fi obligat să opteze pentru una dintre cele două calităţi. "Aş dori să mă pronunţ doar după apariţia actului normativ în Monitorul Oficial", ne-a declarat Crăciun Leucea.

Şefii de regii şi-au dat cu stângu-n... dreptu'(ri)
Cea de a doua modificare majoră îi priveşte pe direcorii de regii sau societăţi subordonate consiliilor locale. OUG 222 din 30.12.2008 limitează indemnizaţia lunară acordată prin contractul de management directorilor de regii la nivelul indemnizaţiei lunare acordate viceprimarilor. În acest moment, un viceprimar are o indemnizaţie lunară de 4.948 lei. Acest act normativ este o grea lovitură pentru cei patru directori de regii şi societăţi de interes local orădene. Numai ce în urmă cu două săptămâni, la ultima şedinţă a Consiliului Local Oradea, s-a hotărât modificarea veniturilor salariale ale celor patru directori. Conform acestei decizii, directorul Companiei de Apă Oradea, Florin Moraru, urma să încaseze, ca şi până la acea dată, suma lunară de 11.040 lei. Pentru directorii de la Electrocentrale şi OTL s-a stabilit acordarea unui venit lunar de 7.800 lei, în schimb, colegul lor de la RAPAS avea stabilit salariul la nivelul sumei de 7.020 lei.

În aceste condiţii, odată cu intrarea în vigoare a noilor reglementări, salariile directorilor se vor micşora substanţial, în unele cazuri chiar se vor înjumătăţi.