După ce au refuzat iniţial semnarea Contractului-cadru pe anul 2009 susţinând că forma actuală a documentului nu ţine cont de propunerile avansate de medici şi cuprinde prevederi care le încalcă drepturile, medicii de familie au semnat, ieri, un protocol cu Ministerul Sănătăţii în care se prevede că vor fi prescrise în continuare medicamente compensate şi gratuite şi în acelaşi timp vor fi eliberate bilete de trimitere către specialişti şi spitale.

Activitatea medicală va continua normal în cabinetele medicilor de familie, cu toate că la începutul acestei săptămâni aceştia s-au arătat nemulumiţi de faptul că nu au fost chemaţi la negocieri înainte de apariţia Contractului-cadru, dar şi de faptul că vor fi obligaţi să lucreze în afara orelor de program. Astfel, de azi intră în vigoare noul Contract-cadru privind acordarea asistenţei medicale inclusiv la medicina primară cu ocazia semnării protocolului dintre medicii de familie şi Ministerul Sănătăţii. Potrivit protocolului, reprezentanţii medicilor de familie au avut obiecţii cu privire la OUG din 25 martie pentru modificarea articolului 7 din Legea nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă. Părţile prezente la negocieri au convenit ca asigurarea continuităţii să facă obiectul unei negocieri separate, nefăcând parte din contractul de furnizări de servicii în asistenţa medicală primară pe anul 2009, la nişte termene convenite de comun acord. De asemenea, medicii de familie nu vor asigura asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească, transport medical şi nici consultaţii de urgenţă la domiciliu în timpul programului de permanenţă. În urma negocierilor privind normele de aplicare a Contractului-cadru, negociatorii au stabilit că în situaţia cabinetelor medicale individuale cu medic angajat cu program de activiate distinct nu se aplică depunctarea prevăzută în norme, iar în situaţia cabinetelor medicale individuale cu medic angajat cu acelaşi program cu medicul titular se menţine depunctarea conform normelor.
O întâlnire a medicilor de familie a avut loc ieri şi la Oradea, astfel că toţi cei prezenţi au fost de acord cu Contractul-cadru semnat la Bucureşti. "Am discutat cu medicii de familie prezenţi la întâlnirea de azi (n.r. ieri), iar în urma negocierilor de la Bucureşti dintre Societatea Naţională a Medicilor de Familie, Patronatul Naţional al Medicilor de Familie şi Ministerul Sănătătţii am decis că ne vom continua activitatea medicală la cabinete", ne-a declarat dr. Monica Eva Vaida, preşedinta Asociaţiei Medicilor de Familie Bihor. De asemenea, a fost convenit ca, pentru trimestrul IV pe 2009, valoarea minimă garantată a unui punct per capita să fie calculată în funcţie de fondurile aprobate cu această destinaţie, să fie prevăzută în norme şi să nu poată fi mai mică decât valoarea minim garantată pentru trimestrul II şi III, adică 4,1 per capita şi 1,5 per serviciu. Acelaşi protocol mai prevede că reprezentanţii medicilor de familie acceptă prescrierea medicamentelor pe denumirea comună internaţională ( DCI), deşi ei ar fi vrut să scrie pe reţetă numele medicamentului aşa cum se găseşte în farmacie.