"Istoria învăţământului mediu sanitar din Oradea"

La Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai", a avut loc, recent, lansarea cărţii "Istoria învăţământului mediu sanitar din Oradea", semnată de dr. Carol Mozes. La eveniment au participat profesori, bibliotecari, foste şi actuale cadre medicale, precum şi Petru Stern, reprezentant al Comunităţii Evreieşti din Oradea. Despre carte au vorbit Mircea Bradu, în calitate de editor, şi Traian Ştef, directorul Bibliotecii.

La lansare a participat şi Cireşica Ivan, directoarea Grupului Şcolar Sanitar "Vasile Voiculescu", din Oradea, care a făcut o scurtă trecere în revistă a activităţii şcolii, de la înfiinţare până în prezent, accentuând rolul deosebit pe care dr. Carol Mozes l-a avut în destinul acestei instituţii. Este ştiut faptul că, odată cu reforma învăţământului din 1948, el a fost instalat la conducerea şcolii sanitare din Oradea în calitate de director. De la începutul activităţii sale, a înţeles să depună toate eforturile pentru a ridica cât mai multe cadre sanitare, bine pregătite, care să asigure asistenţa medicală a populaţiei. Vizibil emoţionată, Mioriţa Săteanu a evocat personalitatea fostului său dascăl, insistând asupra rolului definitoriu pe care acesta l-a avut în formarea sa de-a lungul vieţii. Pentru contribuţia şi întreaga activitate în dezvoltarea învăţământului mediu sanitar din Oradea şi Bihor, dr. Carol Mozes a fost declarat, în anul 2003, "Cetăţean de onoare", aspect, poate, mai puţin cunoscut de unii locuitori ai oraşului.
O meritată recunoştinţă şi apreciere a contribuţiei aduse de dr. Mozes ar fi însă ca Şcoala Sanitară din Oradea să-i poarte numele...