În vederea controlului epidemiei de rujeolă, Ministerul Sănătății a dispus continuarea vaccinării copiilor cu vârste între 9 și 11 luni, a grupelor curente și a recuperării restanțierilor. În județul Bihor, în intervalul inițial de vaccinare suplimentară (3-18 ianuarie), din totalul de 7.327 copii au fost vaccinați 2.937, ceea ce reprezintă un procent de 40%.

 

Luând în considerare elementele specifice perioadei (temperaturi scăzute, viroze intercurente, perioada scurtă), specialiștii din DSP Bihor consideră rezultatele ca fiind bune. Este absolut necesară prezentarea în continuare a părinților cu copii eligibili la vaccinare, la cabinetele medicale, pentru administrarea de vaccin în cadrul campaniei de recuperare și a campaniei de vaccinare de rutină. Protecția specifică, prin vaccinare, atât individuală, cât și comunitară sau de grup se realizeză cu vaccinul ROR (Rujeolă – Oreion - Rubeolă). În zona temperată, sezoanele cu vârf de îmbolnăviri sunt iarna și primăvara. Pentru toate cele trei boli, sursa de infecție o reprezintă omul, iar virusurile se transmit pe calea aerului.

„Încurajăm imunizarea ROR în timpul copilăriei, conform calendarului de vaccinare, mai ales în condițiile în care autoritățile de sănătate publică pun la dispoziție suficiente resurse pentru a menține un nivel ridicat de acoperire vaccinală, comparativ cu unele țări în care nu pot fi asigurate aceste resurse. Mai mult de 85% dintre vaccinați dobândesc imunitate de lungă durată. Persoanele vaccinate care au făcut una dintre cele trei boli se încadrează în procentul de 15%, dar formele clinice au fost întotdeauna ușoare și fără complicații”, se afirmă într-un comunicat al Direcției de Sănătate Publică semnat de directorul executiv Daniela Rahotă și de adjuncta Zoia Bitea.

Merită reținut că sugarii născuți din mame imunizate sunt protejați timp de 6-9 luni, nu există tratament specific pentru aceste boli. Specific este doar vaccinul. Este importantă izolarea (acasă sau în unitatea sanitară). În România, vaccinarea completă înseamnă administrarea a două doze de vaccin, una la 12 luni și una la 5 ani. Pentru prevenire, DSP recomandă creșterea imunității nespecifice prin alimentație corectă, hidratare suficientă, mișcare, regim optim muncă-somn, igiena adecvată individuală și a locuinței, evitarea expunerii la noxe.

 

Oreionul, rubeola, rujeola

Oreionul este o boală acută cauzată de virusul urlian. Se caracterizează prin febră, tumefierea (creșterea în dimensiuni) a uneia sau mai multor glande salivare, de obicei glandele parotide și uneori glandele sublinguale sau submaxilare. Printre complicații, orhita urliană (inflamația testiculului) a fost raportată a fi un factor de risc pentru cancerul testicular. Cel mai frecvent este unilaterală (20-30%) și apare la bărbații aflați la vârsta postpubertală, putând duce la sterilitate. La copiii cu vârsta sub 5 ani, până la 40-50% din infecțiile urliene sunt asociate cu infecții respiratorii, agravând boala. Oreionul poate duce la pierderea auzului atât la copii, cât și la adulți. Meningita aseptică simptomatică și encefalita urliană pot duce la sechele de tipul: paralizie, confuzii, hidrocefalie. La femei, în primul trimestru de sarcină, poate provoca avort spontan. Oreionul se răspândește în populațiile nevaccinate, 1/3 din persoanele susceptibile au infecții subclinice, mai ales copiii, aceștia putând fi surse și răspândi virusul.

Rubeola este, pentru majoritatea oamenilor, o boală ușoară, dar este deosebit de periculoasă la femei, în primul trimestru de sarcină, prin prisma capacității sale de a produce anomalii în dezvoltarea fătului. Formele ușoare  ale acestei boli pot trece neobservate, neexistând deosebiri semnificative ale semnelor față de alte boli eruptive. Există astfel risc maxim de apariție a Sindromului Rubeolic Congenital (SRC) la copiii născuți de femeile care sunt infectate cu virusul rubeolic în primele 10 săptămâni de sarcină. Malformațiile congenitale și moartea fătului pot apărea și în urma infecției rubeolice materne asimptomatice. Mama infectată în primele săptămâni de sarcină are cel mai mare risc de avort spontan, iar fătul, în caz de supraviețuire, prezintă riscuri de malformații congenitale majore, surditate, cataractă, microftalmie, microcefalie, întârzieri majore în dezvoltare etc.

De obicei, aceste anomalii sunt recunoscute la naștere, dar există și situații în care unele afecțiuni (afectare cardiacă ușoară, deficiențe de auz, diabet  zaharat insulino-dependent) sunt detectate mai târziu, după luni sau ani de la naștere. Organizația Mondială a Sănătății recomandă utilizarea vaccinului în țările care consideră SRC o prioritate de sănătate publică. Se recomandă evitarea contactului copiilor bolnavi cu femeile însărcinate.

În timpul valurilor epidemice este obligatorie protejarea femeilor gravide susceptibile.

Rujeola este o boală virală extrem de contagioasă cu simptomatologie mult mai complexă decât rubeola și oreionul. Este foarte severă la sugar, cu complicații majore (otită, pneumonie, larigotraheobronșită, diaree) și chiar decese. În ciuda existenței de jumătate de secol a unui vaccin antirujeolic sigur, eficient și ieftin, boala se soldează în continuare cu decese din cauza unei acoperi vaccinale suboptimale. Sunt sensibile toate persoanele care nu au avut boala sau au fost imunizate necorespunzător.

În țările în curs de dezvoltare, fără program eficient de vaccinare, rujeola are o rată ridicată a mortalității. Apariția rujeolei în cadrul unor grupe de refugiați, unde există un procent ridicat de persoane susceptibile, poate favoriza epidemii devastatoare cu rate de mortalitate ridicate. Vaccinarea imediată a acestor persoane este o prioritate de sănătate publică.