În fiecare an, la 25 octombrie, se sărbătoreşte ziua Armatei Române. Data face referire la momentul eliberării de sub ocupaţie străină a nord-vestului României, 25 octombrie 1944, în contextul ofensivei armatelor româno-sovietice, chiar dacă din punct de vedere administrativ Transilvania de Nord a intrat sub administraţie românească abia în martie 1945, după instaurarea guvernului Petru Groza. În intervalul de timp amintit, acest teritoriu s-a aflat sub control militar sovietic. Evenimentul despre care facem vorbire este unul de referinţă în istoria contemporană a României. Tocmai de aceea el a fost şi este marcat în fiecare an.

 

Istoria acestei aniversări este una interesantă. Practic, în România această zi se sărbătoreşte începând cu anul 1959, primul an după retragerea armatelor sovietice din ţară. Până după cel de-al doilea război mondial nu a existat o zi dedicată exclusiv sărbătoririi armatei. Erau celebrate în schimb categoriile de forţe armate, diferite genuri de arme, unităţi şi mari unităţi odată cu praznicele propriilor patroni spirituali. Aceşti patroni au fost confirmaţi prin Înaltul Decret Regal nr. 1621 din 24.05.1929, iar pentru unităţile ce aparţineau aceleiaşi arme prin Înaltul Decret Regal nr. 1343 din 17.04.1931. Desigur că instalarea regimului comunist a adus cu sine anularea acestui tip de sărbătoare, cursul aniversar fiind reluat abia în 1994.

La puţin timp după instaurarea regimului comunist s-a simţit nevoia stabilirii unei zile a armatei. Stalinismul politic şi prezenţa ruşilor în ţară a făcut imposibilă fixarea unei date legate de filonul naţional. În aceste condiţii, la 20 iulie 1951, Prezidiul Marii Adunări Naţionale a emis Decretul nr.125 în vederea declarării zilei de 2 octombrie, pentru prima oară, ca „Ziua Forţelor Armate ale R.P.R.". Data fusese aleasă datorită faptului că, la 2 octombrie 1943, Stalin a aprobat organizarea Diviziei "Tudor Vladimirescu" din prizonieri de război români, care a devenit ulterior germenele viitoarei „Armate Populare" din România.

Aproape un deceniu mai târziu, în contextul unei relative liberalizări a societăţii româneşti şi a unei timide reveniri în prim plan a unor factori naţionali, în 1959, prin Decretul nr. 381 din 01.10.1959, Ziua Forţelor Armate a fost mutată pe data de 25 octombrie. În Decret nu se face nici o referire explicită la motivul acestei decizii dar cu siguranţă face parte din acţiunile de destalinizare iniţiate de regimul de la Bucureşti. Armata, un element fundamental al statului, a făcut acest gest absolut necesar. S-a renunţat astfel la ideea conform căreia întreaga armată română îşi avea originile în Divizia "Tudor Vladimirescu", asta fără a minimaliza contribuţia acestei mari unităţi la eliberarea României de către armatele maghiaro-germane.

 

Această scurtă incursiune în istoricul zilei demonstrează încă o dată faptul că istoria este utilizată prea adesea de diferitele regimuri politice totalitare în scopuri proprii, ceea ce afectează adevărul şi discursul istoric propriu zis. În orice caz, un lucru rămâne cert. Ziua de 25 octombrie rămâne una foarte importantă pentru români, cu atât mai importantă pentru românii transilvăneni întrucât se leagă efectiv de acest spaţiu istoric românesc.

Conf. univ. dr. Gabriel Moisa