Ec. Dacian Foncea, acuză în continuare Ministerul Sănătăţii şi conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Bihor de politizarea sistemului sanitar şi este de părere că reprezentanţii acestor instituţii au sabotat proiectul pilot de descentralizare a celor patru spitale din Oradea, printre care şi Spitalul de Pneumoftiziologie. Şefului unităţii sanitare de TBC i-a încetat, se pare, contractul managerial, în locul acestuia fiind numit, săptămâna trecută, director interimar dr. Octavian Cuc. Decizia a fost contestată ieri de Foncea, în cadrul unei conferinţe de presă, unde a solicitat public demiterea şefului DSP, dr. Marius Pîrcioagă.

 

Pe fondul evoluţiei nule, în ceea ce priveşte activitatea medicală din Bihor, ec. Dacian Foncea a făcut publice, ieri, câteva date şi informaţii cu privire la politizarea ascunsă a sitemului sanitar. La sfârşitul săptămânii trecute, managerul Spitalului TBC a fost demis a doua oară, în acest an, însă este convins că schimbarea are legătură cu "războiul" dintre el şi şeful D.S.P., dr. Marius Pîrcioagă, care ar fi solicitat Ministerului Sănătăţii această demitere. Foncea recunoaşte că este simpatizantul Partidului Naţional Liberal, fiind susţinut de edilul oraşului, Ilie Bolojan, şi de viceprimarul Oradiei, dr. Gheorghe Carp, dar că nu face parte din niciun partid politic. Cu toate acestea proiectul pilot de descentralizate a celor patru unităţi sanitare din Oradea, fiind vorba de Spitalul de Pneumoftiziologie, cel de Obstetrică-Ginecologie, Spitalul Clinic Municipal şi de Neuro-psihiatrie, a fost, în opinia economistului, sabotat atât de Ministerul Sănătăţii, cât şi de către Direcţia Judeţeană de Sănătate. În urma primei sale demiteri, din luna mai a.c., Foncea a fost repus în funcţia de manager, până la soluţionarea pe fond a cauzei, dar, în opinia sa, aceasta nu a fost rezolvată. Astfel, managerul Spitalului TBC spune că, deşi oficial nu a fost demis, în locul său a fost numit dr. Octavian Cuc.

 

Situaţie fără precedent: Spitalul TBC are doi directori

În cadrul conferinţei de ieri, ec. Dacian Foncea a folosit cuvinte grele la adresa dr. Marius Pîrcioagă, pe care îl acuză că a încercat să blocheze intenţia Primăriei de a prelua spitalele, în cadrul proiectului de descentralizare. "Sistemul sanitar bihorean a trecut printr-un picaj cât se poate de vizibil, iar M.S. şi D.S.P. au pus piedici Primăriei în cazul preluării celor patru spitale în subordine. Îl acuz public pe dr. Marius Pîrcioagă de sabotarea proiectului de descentralizare şi îi cer public demiterea", a declarat Foncea. După cum se arată în documentele pe care ni le-a prezentat ieri, Foncea spune că nu poate fi revocat din funcţie până la soluţionarea pe fond a cauzei. Cu toate acestea, la conducerea Spitalului TBC a fost numită o altă persoană. "L-am găsit pe acest dr. Cuc doar pe internet şi am aflat doar că se ocupă de gestionarea deşeurilor la Sanepid. Este un novice şi îi dau doar o lună de mandat", mai spune Foncea. Contactat în legătură cu acuzele care i s-au adus public, şeful D.S.P. a precizat că demiterea a avut loc într-un cadru legal şi consideră că este vorba despre manipularea opiniei publice. "Dacian Foncea are tot dreptul să participe la concursul pentru ocuparea funcţiei de manager. Trebuie să menţionez că nu a fost demis, fiind vorba de încetarea contractului managerial", a spus Pîrcioagă.

 

 

La finalul întâlnirii, fostul (actual) manager a spus că nu mai vrea să fie directorul Spitalului TBC şi că se va retrage, însă nu va înceta războiul. "Eu cred în continuare în descentralizare, dar, după toate acestea, voi solicita un concediu de odihnă şi o să înfiinţez o firmă de management sanitar pentru consiliere", a adăugat economistul. În tot acest timp, peste 300 de angajaţi ai unităţii sanitare au strâns semnături care contestă demiterea lui Foncea şi nu exclud organizarea unui protest, dacă nu se vor lua măsuri.