România a fost condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) într-o singură zi, marţi, 30 septembrie, în şapte cauze, fiind obligată de judecătorii de la Strasbourg la plata unor despăgubiri. În cel mult trei luni, Statul Român trebuie să acopere greşelile unor judecători, care, prin deciziile lor, au încălcat dreptul la un proces echitabil sau dreptul la proprietate al unor români. Magistraţii vinovaţi vor putea fi traşi la răspundere pentru acţiunile lor, printr-o acţiune în regres, în condiţiile în care au dat dovadă de rea-credinţă sau de neglijenţă gravă în aplicarea legii.

Majoritatea proceselor intentate de români la CEDO vizează încălcarea dreptului la proprietate, încălcarea dreptului la un proces echitabil sau birocraţia excesivă. Hotărârile CEDO vor fi publicate în Monitorul Oficial, iar Ministerul Finanţelor este cel care va plăti despăgubirile precizate, având apoi posibilitatea să se îndrepte împotriva judecătorilor ale căror erori sunt reparate din bani publici.
Cauzele împotriva României soluţionate săptămâna aceasta vizează dreptul la o judecată echitabilă într-un termen rezonabil, garantat de Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi Libertăţilor Fundamentale sau încălcarea dreptului la proprietate. Printre cei care au avut câştig de cauză se numără şi orădeanul Constantin Popescu. În anul 1950, mai multe terenuri aparţinând părinţilor acestuia au fost naţionalizate. În anul 2000, moştenitorul a solicitat reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafaţă de peste 35 de hectare. Deşi şi-a câştigat drepturile în instanţă, orădeanul nu a putut intra în posesia întregii suprafeţe de teren, după ce autorităţile locale au refuzat să îi atribuie terenul pe vechiul amplasament, mai exact o suprafaţă de patru hectare de fond forestier. În plus, bărbatul a arătat că nu a primit nici despăgubirile stabilite pentru anumite dependinţe. Curtea a constatat încălcarea dreptului la proprietate şi a decis în favoarea orădeanului. Astfel, Statul Român este obligat ca, în termen de trei luni, să emită un titlu de proprietate pe numele lui Constantin Popescu şi să îl pună efectiv în posesia terenului forestier. În caz contrar, ţara noastră va trebui să îl despăgubească pe orădean cu suma de 22.500 de euro, tot în termen de trei luni. În plus, după ce sentinţa va rămâne definitivă, reclamantul va primi 2.000 de euro cu titlu de despăgubiri morale.

În cauza "Urbanovici vs România", un alt bihorean a avut câştig de cauză în faţa instanţei europene. Şi în acest caz este vorba despre un teren revendicat de reclamant, într-un proces cu Consiliul Local Oradea. Magistraţii CEDO au decis că au fost încălcate articolele 1 şi 6 din Convenţie şi au decis în favoarea petentului. În acest caz nu au fost acordare despăgubiri în bani.