Astăzi, cu ocazia împlinirii a 188 de ani de la înfiinţarea Poliţiei Române, 313 poliţişti bihoreni vor fi ridicaţi în grad. Din cei 1068 de agenţi de poliţie care activează în cadrul IPJ Bihor, 272 de agenţi vor fi avansaţi cu această ocazie. În ceea ce priveşte corpul ofiţerilor, care numără 230 de cadre, 41 vor fi la rândul lor promovaţi în grad.

 

Dacă un inspector principal are nevoie de 3 ani pentru a putea fi avansat în gradul profesional următor, un chestor, spre exemplu, are nevoie doar de doi ani pentru a accede la un rang superior. În cazul agenţilor de poliţie, înaintarea în grad poate avea loc doar după un stagiu de cinci ani. Acordarea gradelor profesionale în cadrul aceleiaşi categorii se face în ordinea ierarhică, în limita numărului de posturi, aprobat de ministrul Administraţiei şi Internelor. "Odată cu avansarea se acordă şi o indemnizaţie de grad a cărei valoare este între 5 şi 10 lei lunar", a precizat inspector principal Alina Dinu, purtător de cuvânt al IPJ Bihor.

Cu ocazia Zilei Poliţiei, marcată azi, din cadrul Cabinetului Inspectorului Şef vor fi ridicaţi în grad 10 agenţi de poliţie, de la Resurse Umane, Juridic, Comunicaţii - Informatică şi UTAI câte un poliţist, de la Cazier - 2, Logistic - 5 agenţi, de la Financiar - 6, Serviciu OP - 3, Serviciu Rutier - 12, SPIR - 15, SIC - 3, SIF - 2, Arme - 5, Centru de Reţinere - 8, Criminalistic - 3. Acestora li se vor alătura alţi 82 de colegi din cadrul Poliţiei municipiului Oradea, 23 de la Poliţia municipiului Beiuş, 21 - Marghita, 28 - Salonta, 18 - Aleşd, 5-Săcuieni, 4 - Ştei, 3 - Valea lui Mihai, 1 - Vaşcău şi 5 - Băile Felix.

Din cadrul corpului de ofiţeri, trei poliţişti care fac parte din Cabinet au fost ridicaţi în grad, câte un poliţist din cadrul Resurse Umane, Psihologie, Comunicaţii şi Informatică, Financiar-Contabilitate, Analiză şi Prevenire, Serviciu Rutier, Criminalistic şi UTAI, în timp ce de la Control Intern au fost 2, de la SIC - 3, SIF - 10, Poliţia municipiului Oradea - 9, Poliţia municipiului Beiuş - 2, Salonta - 1, Marghita - 2, Băile Felix - 1.

 

Dintre cadrele IPJ Bihor avansate azi, 40 sunt femei, iar 273 sunt bărbaţi. Totodată, 14 poliţişti, dintre care 4 ofiţeri şi 9 agenţi, au fost promovaţi înainte de termen.