După două sezoane petrecute pe prima scenă a handbalului românesc, echipa CSM D&C Oradea a retrogradat în liga a II-a. La capătul unui sezon plin de frământări, generate îndeosebi de problemele de ordin financiar, formaţia orădeană va evolua din toamnă la matineu. Chiar dacă au trecut 10 zile de la ultimul joc oficial, componenţii echipei încă nu ştiu nimic despre viitor, aşteptând cu nerăbdare şedinţa Consiliului de Administraţie a CS Municipal Oradea pentru a vedea ce le rezervă viitorul.

La încheierea primei părţi a campionatului, când s-a tras linie şi s-a analizat comportarea echipei pe parcursul turului, rezultatele şi perspectivele de salvare, conducerea CSM Oradea a decis schimbarea băncii tehnice şi renunţarea la serviciile mai multor jucători plătiţi generos, dar care n-au dat randamentul scontat. Astfel, locul antrenorilor Sorin Toacsen şi Adi Rus pe banca tehnică a fost luat de Sabin Dacău şi Sebastian Tudor, iar în locul jucătorilor Alexandru, Nedelcu, Preda, Surducan şi Taşcă au venit Şandru, Halmagy, Kovacs, Iştoc, Osvath, Ionuţ Dacău, primeniri care n-au schimbat din păcate evoluţia pe ansamblu a echipei orădene, aceasta având un retur la fel de modest ca şi turul. Chiar dacă s-au făcut economii serioase la un buget de austeritate, randamentul echipei n-a crescut, iar prestaţiile jucătorilor, chiar dacă uneori au fost peste medie, au avut parte de aceeaşi doză de ghinion ca şi în prima parte a sezonului, astfel că formaţia orădeană a încheiat campionatul 2008-2009 al Ligii Naţionale pe ultimul loc, retrogradând în liga secundă alături de CS H&V Piteşti.
Cum şedinţa de analiză şi de adoptare a unor decizii se amână, antrenorii şi jucătorii continuă pregătirile. Astfel, seniorii din lot efectuează două antrenamente zilnice (dimineaţa unul doar la sala de forţă, iar după-amiază antrenament specific la sală, pregătire la care participă şi o mare parte din foştii juniori de la Activ Oradea), sub comanda antrenorului Sabin Dacău. Din lot lipsesc Halmagy şi Kovacs, al căror împrumut a expirat şi cei doi s-au reîntors la echipele de unde au venit, Jeler s-a dus acasă, iar Viman a plecat la Baia Mare (ce va fi cu portarul numărul 1 al echipei în trecutul campionat nu se ştie încă). Aşadar, la şedinţele de antrenament de la Arena "Antonio Alexe" sunt prezenţi Leu, Simeria, Liberţ, Munea, Şandru, Mateiaş, Iştoc, Osvath, I. Dacău, acestora adăugându-li-se cei 10-12 jucători de la Activ Oradea.