36 de tenismeni din Şuncuiuş, Vadu Crişului, dar şi invitaţi din Oradea şi Câmpeni (judeţul Alba) au ţinut să fie prezenţi pe tablourile cele de-a IV-a ediţii a Trofeului "Micii tenismeni" disputat la Şuncuiuş.

 

Un proiect cu finalitatea dorită

Turneul s-a desfăşurat în cadrul proiectului intitulat chiar aşa: "O rachetă de tenis între cărţile mele”, avându-le coordonatoare pe doamna Mihaela Găvriluţ, de la Gimnaziul Tehnic nr.1 din Vadu Crişului, şi pe doamna Bogdana Haragoş, de la Liceul Tehnologic nr.1 din Şuncuiuş, proiect care-şi propune promovarea sportului alb la sate, cunoscut fiind impactul practicării tenisului atât pentru menţinerea sănătăţii copiilor şi a tuturor celor care-l practică, dar şi pentru impactul civic asupra comunităţii. Competiţia a inaugurat noua bază sportivă situată în incinta Liceului Tehnologic nr.1 din Şuncuiuş, care, pe lângă sala de sport, s-a îmbogăţit cu două noi terenuri de tenis pe suprafaţă rapidă (hard). Conducerea liceului (director, George Manci-Capriş) merită toată consideraţia pentru preocuparea de a da o şansă în plus copiilor din zonă pentru ca să se poata afirma şi în tenisul de câmp, sportul alb fiind, deocamdată, destul de timid reprezentat la noi în mediul rural. Un cuvânt aparte pentru organizatorii evenimentului, doamna Bogdana Haragoş, secretara liceului, şi domnul Daniel Rus, administratorul sălii de sport, de doi ani alături de grupa micilor tenismeni din comună care au crescut la propriu, dar şi ca jucători de tenis, sub ochii lor. S-au convins şi ei, în acest timp, că aceşti viitori tenismeni, pentru a putea progresa, au nevoie şi merită, prin consecvenţa lor, două terenuri de tenis în aer liber aşa încât au făcut demersuri la conducerea liceului, dar şi la autorităţile locale şi iată că acest ideal a devenit realitate. De altfel, acesta a fost şi scopul final al proiectului "Tenis în comune şi sate”, demarat în urmă cu doi ani, cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor: construirea de baze sportive în mediul rural, oferirea de şanse egale pentru copiii de aici cu ale celor din oraşele din România, ştiut fiind că jumătate din copiii de la noi trăiesc în comune şi sate.

 

O sărbătoare a tenisului

Despre turneu ce să mai vorbim? O adevarată sărbătoare a tenisului! Meciuri frumoase, unele rivalizând cu cele din turneele naţionale! Gazdele s-au străduit şi au reuşit să ofere participanţilor condiţii cât mai bune de joc. S-a jucat atât în sală, cât şi afară. Profesorii de sport Liviu Luca şi Ştefan Dobai s-au ocupat de partea tehnică şi de programarea meciurilor. Problemele de arbitraj au fost rezolvate cu fermitate de către Sergiu Brândaş, care a stat în scaunul de arbitru, chiar dacă profesia lui de bază este kinetoterapeut.

Localnicii s-au întrecut până şi în preparatele culinare, pe care le-au oferit cu generozitate  copiilor participanţi la turneu, dar şi invitaţilor. Nouă copii de la Şcoala Gimnazială "Avram Iancu” din Câmpeni,  însoţiţi de profesorul Nicolae Achimeţ, au onorat cu prezenţa sărbătoarea celor din Defileul Crişului, unii dintre ei găsindu-se printre câştigătorii turneului.  Au participat şi sportivi de la Clubul de Şah-Tenis Speranţa Oradea, care au venit împreună cu preşedintele clubului, domnul Traian Miclea.

 

Iată şi podiumul ediţiei a IV-a a Trofeului "Micii tenismeni":

 

Categoria 8-10 ani, fete:

1. Alexandra Lazăr (Vadu Crişului)

2. Aida Bodea (Şuncuiuş)

3. Daria Suciu (Oradea);

Categoria 8-10 ani, băieţi:

1. Juhasz Koppany (Vadu Crişului)

2. Alexandru Muntea (Câmpeni)

3. Răzvan Cacuci (Suncuiuş) şi David Haragoş (Şuncuiuş);

Categoria 11-12 ani, fete:

1. Miruna Erdei (Şuncuiuş)

2. Antonia Dobai (Şuncuiuş)

3. Diana Lăzău (Şuncuiuş);

Categoria 11-12 ani, băieţi:

1. Sergiu Bistraie (Câmpeni)

2. Narcis Lazău (Şuncuiuş)

3. Alexandru Haragoş (Şuncuiuş);

Categoria 13-14 ani, fete:

1. Adriana Găvriluţ (Vadu Crişului)

2. Carla Maier (Vadu Crişului)

3. Diana Fabian (Vadu Crişului);

Categoria 13-14 ani băieţi:

1. Bogdan Iancu (Şuncuiuş)

2. Laurenţiu Găvriluţ (Vadu Crişului)

3. Alexandru Creţ (Câmpeni).

 

Toţi jucătorii au primit diplome de participare şi, bineînţeles, pachete cu dulciuri, iar cei mai buni au fost recompensaţi prin medalii, diplome şi materiale sportive.

 

P.S. 45 de copii, cu vârste între 5 şi 13 ani, participă la cursurile de tenis de la Şuncuiuş şi Vadu Crişului. 23 dintre aceştia sunt legitimaţi la Clubul Sportiv „Voinţa” Oradea, participând la turneele incluse în Calendarul Federaţiei Române de Tenis. Antrenamentele se desfăşoară de două ori pe săptămână, sub îndrumarea unor tehnicieni din Oradea, la sălile de sport din cele două comune. Odată cu amenajarea celor două noi terenuri de la Şuncuiuş, copiii se vor antrena şi afară. La Vadu Crişului se lucrează la amenajarea unui teren de tenis pe zgură, aşa încât, nu peste mult timp, tenisul se va muta şi aici în aer liber. Sportul alb este sprijinit atât de conducerile celor două şcoli, cât şi de administraţiile locale.