Studenţii de etnie romă din judeţul Bihor au ocazia şi anul acesta să se înscrie în lupta pentru o bursă de studiu în domeniul medical. Programul "Burse medicale pentru romi. Leadership în sănătate: o generaţie de profesionişti în domeniul sănătăţii" pune la bătaie anul acesta, pentru tinerii eligibili din România, 75 de burse.

 

Programul se desfăşoară al treilea an în Oradea, iar spre deosebire de ediţiile anterioare, numărul burselor oferite anul acesta este mai mare. "Burse medicale pentru romi. Leadership în sănătate: o generaţie de profesionişti în domeniul sănătăţii" este implementat în România de către Institutul pentru o Societate Deschisă (OSI) şi Fondul de Educaţie pentru Romi (REF), împreună cu partenerii ActiveWatch - Agenţia de Monitorizare a Presei, Asociaţia Medicilor Rezidenţi, Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi şi Sastipen - Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate. Astfel, reprezentanţii ActiveWatch s-au aflat ieri la Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea, unde au făcut cunoscute modalităţile prin care un student de etnie romă poate să intre în posesia unei burse. În momentul de faţă, patru tineri orădeni beneficiază de câte o bursă prin intermediul acestui program. Cei care pot candida sunt: studenţii de etnie romă înscrişi la o facultate de medicină şi farmacie, la zi, medicii rezidenţi de etnie romă, cursanţii din colegiile de asistenţi medicali şi moaşe (cursuri la zi şi fără frecvenţă), precum şi elevii romi din ultimul an de liceu, care îşi propun să dea admitere la o facultate de medicină, farmacie sau la colegiile de asistenţi medicali şi moaşe. Formularele de aplicare pot fi accesate la adresa www.burseromi.ro sau http://ref.rmusp.org.

 

Tinerii romi bihoreni care sunt eligibili şi doresc o bursă pot să îşi descarce documentele pe care să le trimită completate până la data de 30 mai a.c. la adresele de mai sus sau prin poştă, la Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi, strada Ţebei nr. 21, Cluj-Napoca 40035, tot până la sfârşitul acestei luni. Anul trecut au fost oferite 63 de asemenea burse, iar în 2008, doar 36.