Elevii și profesorii de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” serbează, între 25 mai și 2 iunie, 238 de ani de învățământ pedagogic în Oradea. În acest interval, sunt incluse activități variate.

Revenirea la normalitate implică nu doar reluarea cursurilor în format fizic, ci și a unor activități ce le oferă elevilor posibilitatea de afirmare, punând în evidență diferitele aptitudini ale acestora și în general creativitatea specifică vârstei lor. Printre aceste activități se numără și „Zilele școlii”, eveniment pe care cele mai multe școli îl susțin, în funcție de specificul lor, în diverse perioade ale anului.

Colegiul Național „Iosif Vulcan” a reluat această tradiție, sărbătorind, prin mai multe activități, până pe 2 iunie, 238 de ani de învățământ pedagogic în Oradea. Evenimentele au debutat miercuri, 25 mai, la ora 13.00, printr-un Consiliu Profesoral festiv. Mesajul directorului instituției, profesoara Simona Martin, a fost urmat de prezentarea unor bune practici în activitatea didactică din acest an școlar și prezentarea mai multor activități europene ale colegiului. În încheiere, clasele a IX-a și a V-a au prezentat un moment teatral pe tema școlii.

„Zilele școlii” mai includ o expoziție de artă plastică cu titlul „Iosif Vulcan” și concursul ce are ca temă viața și activitatea patronului spiritual al instituției. Ambele activități se desfășoară joi, 26 mai.

Acestora li se adaugă concursul „Noi și chimia”, concurs interjudețean organizat de 20 de ani de această școală. Vineri, începând cu ora 13.00, va avea loc festivitatea de absolvire a promoției 2021-2022.

Activitățile se vor închea cu „Balul bobocilor”, reluat după doi ani, care va avea loc în 2 iunie la un restaurant din oraș.

Colegiul este recunoscut pentru calitatea învățământului pedagogic, dezvoltând două specializări, învățător-educatoare și educator-puericultor. Școala a fost selectată de Ministerul Educației pentru a deveni bază de practică pedagogică, într-un proiect ce vizează profesionalizarea carierei didactice. Din 2019, colegiul are secție bilingv-spaniolă, fiind unul dintre cele 11 licee bilingv-spaniole din țară, cu program de Bacalaureat Spaniol. Dimensiunea europeană a activităților promovate a fost recunoscută de Ministerul Educației care i-a acordat titlul de „Școală Europeană”. Din acest an, instituția este Școală Acreditată Erasmus, ceea ce deschide posibilitatea formării cadrelor didactice și a colaborării cu instituții școlare europene.

„Tradiția școlii obligă la responsabilitate asumată, pentru ca generația actuală de cadre didactice și elevi să continue să scrie istoria acestei instituții”, spune directoarea Simona Martin.