Lotul național de juniori al României a câștigat, anul acesta, la Olimpiada Internațională de Științe de la Doha, două medalii de aur şi patru de argint. Printre medaliați s-a aflat și Vlad Iova, elev în clasa a X-a, la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”.

 

Medaliat cu argint, Vlad Iova a fost prezentat ieri, la ora 11.00, într-o conferință de presă desfășuată în Biblioteca Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea.

„Pentru o astfel de medalie se muncește cel puțin șase luni. Elevul renunță la o parte din copilărie și, pe lângă orele zilnice de învățat, trebuie să și recupereze, de multe ori, materia. Cu toate acestea, Vlad Iova a reușit”, a spus, printre altele, directorul Colegiului Național „Emanuil Gojdu”, Florin Nicoară. Vlad a spus că a fost impresionat de cultura arabă și că nu se va opri la această medalie.

„Au fost trei probe, două teoretice și una practică. Delegația României, din care am făcut și eu parte, s-a întors cu două medalii de aur și patru de argint. Alături de mine au fost elevi din Timișoara, două fete din București, din Deva și Bacău. Am lucrat zilnic câte 5-8 ore în vacanță și weekenduri și câte 2-3 ore în zilele cu școală. Nu cred că ai vreo șansă să câștigi medalii dacă nu îți place ceea ce faci. Doar cu muncă și cu pasiune se poate ajunge sus. Chiar dacă am câștigat această medalie, nu mă voi culca pe o ureche. Am în plan să mă fac doctor neurochirurg pentru că vreau să ajut oamenii”, a mai spus Vlad Iova.

Directoarea adjunctă Anca Mile a spus că elevul a fost impresionat, atât la reunirea lotului cât și la concursul din Qatar, de faptul că a întâlnit tineri ca și el, pasionați de științe, cu care s-a împrietenit și a împărtășit lucruri.

O surpriză plăcută a fost participarea la festivitatea de premiere de la București unde a fost felicitat de premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Educației, Monica Anisie.

O altă surpriză plăcută i-au făcut-o colegii de clasă, care, după obținerea medaliei de argint, l-au așteptat cu tort și felicitări.  

A XVI-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe a avut loc în perioada 3-12 decembrie la Doha, Qatar, la ea participând în jur de 400 de elevi din 70 de ţări.