Triplu eveniment la Universitatea din Oradea miercuri, 16 noiembrie. A fost redeschisă Aula Magna, a fost lansată „Marea carte a vinului” și s-au pus bazele unui proiect dedicat culturii și civilizației vinului.

După ce a fost supusă unor ample lucrări de modernizare, Aula Magna a Universității din Oradea și-a deschis ușile, miercuri, 16 noiembrie, pentru două evenimente care au făcut ca sala să devină neîncăpătoare. Șef lucrări dr. ing. Dorin Popa a lansat un proiect ce își propune să popularizeze consumul conștient și responsabil de vin, în rândul tinerilor. „Cultura și civilizația vinului în mediul universitar” este o inițiativă fără precedent în România, care, spune universitarul orădean, se dorește a fi multiplicată și la nivelul altor comunități academice din țară. Cel de al doilea eveniment a fost lansarea volumului „Marea carte a vinului”. Cartea, scrisă de Jens Priewe, este considerată „cea mai premiată carte din Europa, pe zona de educație și informație despre vin”, și a apărut la Editura „Casa”, din Oradea.

În deschiderea evenimentului, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, a spus că activitățile extracuriculare sunt, deopotrivă, importante pentru studenți și cadre didactice, deoarece acestea educă și formează oameni. Rectorul a subliniat că evenimentul este doar primul dintr-o serie de activități care își propun să promoveze cultura și civilizația vinului, la nivelul Universității din Oradea existând chiar „intenția de a inova și breveta soluții pentru acest domeniu”.

Cel care a scris introducerea „Marii cărți a vinului”, Dorin Popa, cadru didactic al Facultății de Protecția Mediului, și-a exprimat speranța că proiectul inițiat de el va duce vinul „din zona băuturii, acolo unde merită, relevându-i valențele legate de: istorie, geografie, ritual”. Vinul, a spus Dorin Popa, înseamnă 8.000 de ani de istorie, 18 soiuri de struguri, cultivate în toate colțurile lumii, și „produsul la care nu trebuie să te oprești niciodată la prima dragoste”. Considerând că, în ceea ce privește cunoașterea și aprecierea pe care vinul o merită, societatea românească are carențe majore, Popa a spus că proiectul „Cultura și civilizația vinului în mediul universitar” își propune să fie un demers prin intermediul căruia profesorii și studenții „să învețe să își aleagă vinul”.

Prezent la eveniment, PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Oradiei, a amintit că vinul este deseori pomenit în scripturi. „Prin consacrare, vinul devine sângele Domnului. Vinul este alimentul care aduce bucurie, frumusețe, sărbătoare”, a spus înaltul prelat, adăugând că marile religii monoteiste ale lumii, iudaismul și creștinismul, împărtășesc un respect fundamental față de vin. „Apa este viață, vinul este bucurie”, a afirmat  episcopul greco-catolic al Oradiei.

Emese Crăciun Bőkős, reprezentanta Editurii „Casa”, a spus despre „Marea carte a vinului” că este „cea mai frumoasă carte publicată de noi până acum”, o carte care își propune să informeze și să educe. „Am convingerea că aceia care vor citi cartea vor ști să înțeleagă această licoare divină”, a mai afirmat Emese Crăciun Bőkős. La rândul ei, Rozalia Varga, redactorul cărții, a spus despre volum că este „o adevărată bijuterie tipografică”.

Prin intermediul internetului, reprezentanți ai podgoriilor: Jidvei, Recaș și Cotnari le-au vorbit celor prezenți în Aula Magna despre importanța proiectului „Cultura și civilizația vinului în mediul universitar”, în special pentru educația tinerilor.

Dorin Popa, președintele Asociației „Millésime”, a anunțat că soiul Fetească Regală, unicul strugure căruia i-a fost dedicată o zi internațională, „soi reprezentativ pentru tradiția viticolă din Transilvania și din România”, va avea „singura statuie dedicată strugurelui din lume”. Vorbitorul a subliniat că, pe lângă importanța sa științifică, proiectul lansat la universitate va face ca „Oradea să dicteze trendul național în materie de vin”.

La eveniment au fost prezenți, strict în calitate de expozanți, mai mulți producători de vinuri, reprezentativi pentru România sau pentru zona viticolă a județului Bihor.