Echipa de robotică a Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” Beiuș s-a calificat la sfârşitul săptămânii trecute la Campionatul Național de Robotică după ce a trecut de etapa regională desfăşurată la Cluj pe parcursul a trei zile.

Totodată echipa „RoboPeda” a câştigat şi locul al III-lea la secţiunea „Think Award” care premiază cele mai bune echipe care au reuşit să exprime cel mai bine călătoria întreprinsă de echipă în procesul de design şi construcţie a roboului pe tot parcursul sezonului în caietul tehnic care însoţeşte robotul la competiţie.

„Pentru noi a fost vorba de pasiune și multă muncă. Ne-am petrecut peste 500 de ore din timpul liber la școală construind robotul, programându-l, făcând cercetare și consemnând toate progresele în caieul tehnic. Acum suntem foarte mândri că efortul nostru nu a fost în zadar și am ajuns la Campionatul Național” spune Toni, membru al echipei RoboPeda, elev în clasa a X-a.

Concursul BRD First Tech Challenge susţinut de asociaţia Nație prin Educație s-a desfăşurat în perioada 7 - 9 februarie la Cluj. Printre cele 44 de echipe participante s-a numărat RoboPeda, echipa Liceului Vocațional Pedagogic „N. Bolcaș” Beiuș. BRD First Tech Challenge Romania este cea mai mare competiție de robotică ce face parte din concursul internațional FTC și promovează educația STEM în rândul elevilor, părinților și profesorilor. În România această competiție a fost dezvoltată și sprijinită încă de la început de asociația Nație prin Educație.

În noiembrie 2019 Liceul Vocațional Pedagogic „N. Bolcaș” Beiuș s-a înscris și a obținut grantul oferit prin proiectul Nație prin Educație de către BRD First Tech Challenge care constă în materiale necesare pentru construcția unui robot cu care echipa liceului să poată participa la competițiile de profil. În cele trei luni de la înființarea ei, echipa RoboPeda a participat la două competiții demonstrative la Hunedoara și Sibiu și la Campionatul Regional de de la Cluj.

BRD First Tech Challenge este mai mult decât o competiție de robotică și își propune să contribuie la formarea unor oameni pregătiți pentru viitor, care să dețină nu doar competențe din domeniul tehnic ci și competențe de comunicare, muncă în echipă, marketing și strângere de fonduri.

Sponsorii echipei RoboPeda au fost: Candore, La Popular, Pantano, iar echipa a fost susţinută şi de Primăria Municipiului Beiuş.