Grupul „Francofilii orădeni” s-a născut din pasiune pentru limba franceză și din dorința de a aduna orădeni dornici să se exprime în limba lui Molière sau care ar dori să își perfecționeze cunoștințele de limbă franceză și, nu în ultimul rând, să socializeze.

 

De peste un an, grupul organizează întâlniri săptămânale în Oradea (miercurea, de la ora 19.00), la care invită francofoni, francofili sau simpatizanți dornici să-și ofere o provocare prin învățarea acestei limbi, într-un mediu relaxant și confortabil. Pe perioada verii, întâlnirile au loc pe terasă la Lokal (strada Aurel Lazăr nr.1), iar acestea sunt gratuite, fiecare persoană plătindu-și doar consumația.

Pe perioada restricțiilor, aceste întâlniri au fost mutate online, bucurându-se de prezența unor persoane și din alte orașe autohtone sau internaționale, precum: Cluj, Budaspesta și Viena, orașe în care astfel de întâlniri francofone au devenit demult ocazii de schimb cultural, divertisment și socializare. „Dorim să creăm un asemenea proiect și în Oradea. Simțim că acest lucru este posibil, deoarece avem o mulțime pe idei pe care le-am pus deja în practică și care ne-au validat ca grup”, spune Denis Bortiș, reprezentant al grupului și coordonator al proiectului alături de Flavia Matei.

Din grup mai face parte Brianna Pintea, care îi ajută în relația cu Facultatea de Litere din Oradea (secția Franceză), și încă o persoană care îi ajută cu editarea materialelor vizuale care apar pe paginile de Facebook și Instagram – „Francofilii Orădeni”.