Devine o tradiție ca, în luna noiembrie, în jurul zilei de 11, atunci când Biserica Catolică îl sărbătorește pe Sfântul Martin de Tours, micii vorbitori de limbă germană ai orașului să se întâlnească pentru a-l celebra.

Evenimentul, care a este deja o tradiție în rândul elevilor de Liceul Teoretic German Friedrich Schiller și a copilașilor din grupele germane ale grădinițelor din Oradea, se inspiră din legenda Sfântului Martin de Tours, soldat în armata romană, care, în drumul său din Italia spre Franța, și-a împărțit toată solda săracilor. Ajuns la poarta cetății, întâlnește un sărman tremurând de frig. Nemaiavând ce să-i dea, Martin își taie mantia în două, oferindu-i astfel căldură și protecție. Noaptea următoare, Hristos îi apare în vis, îmbrăcat în aceeași bucată de mantie. În urma acestei întâmplări, el renunță la serviciul militar și devine episcop.

Legenda Sfântului Martin este o adevărată lecție despre iubirea aproapelui și dăruire, apreciată nu doar de școlari și preșcolari, cât și de întreaga comunitate.

Pe lângă povestea plină de învățături, elevii au ocazia de a-și demonstra creativitatea și dibăcia în confecționarea de lampioane. Alături de doamnele educatoare și învățătoare aceștia creează lampioane colorate care aduc lumină și căldură în sufletele tuturor.

Elevii celor nouă clase de la ciclul primar de la Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” Oradea, alături de mai micii lor colegi de la grupele de germană, de la grădinițele 45, 46 și 23 s-au adunat alături de învățători, educatori, membri ai familiilor, reprezentanți ai Bisericii Romano-catolice, excelența sa episcop Böcskei László și preotul Pék Sándor, paroh al catedralei, al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, doamna Tankó Veronica-Zita, inspector școlar pentru învățământul primar și preșcolar în limba germană, al Forumului Democrat German din Oradea, domnul președinte Heilmann Norbert, în parcul Catedralei Romano-catolice.

Parcul a răsunat de glasurile copiilor care au intonat cântecele specifice acestei sărbători: „Laterne, Laterne, Sonne, Mond und Sterne”, „Ich gehe mit meiner Laterne...”. Ei au fost acompaniați de doamna profesor Marta Hora, la flaut, și de elevul Czier Rudolf, din clasa a IX-a, care a cântat la clarinet. Lumina lampioanelor alături de vocile cristaline ale micuților a adus bucurie și căldură în sufletele tuturor, lăsând în urma lor amintiri de neuitat.

Prof. înv. primar Florentina-Simona NOJEA