Duminica alegerii și chemării primilor învățăcei ai Mântuitorului Iisus Hristos a constituit un motiv bineîntemeiat pentru a răsplăti efortul și performanța celor mai străluciți elevi de la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, care au înmulțit talanții dăruiți, aducând rod „înzecit”.

Dacă actualele condiții epidemiologice au limitat festivitățile de premiere legate de sfârșitul anului școlar, Parohia Ortodoxă Oradea Centrală – Biserica cu lună a găsit de cuviință să-i premieze într-un cadru festiv, duminică, 4 iulie 2021,  pe cei 26 de elevi de la Liceul Ortodox din Oradea, care au excelat în acest an școlar la învățătură și purtare, obținând la finalul acestuia media generală de studii 10 (zece).

Vechea Catedrală Ortodoxă a Oradiei Mari, Catedrala Adormirii Născătoarei de Dumnezeu, Biserica cu lună, pe lângă care funcționează un Centru Cultural ce desfășoară activități cu copiii și tinerii, a fost gazda evenimentului la care au participat premianții Liceului Ortodox, însoțiți de părinții și profesorii lor, care au înțeles întâi de toate să-I mulțumească Părintelui ceresc pentru darurile și ajutorul primit în anul școlar încheiat, mulțumire concretizată prin participarea la Sfânta Liturghie, la jertfa euharistică a Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Pornind de la evanghelia duminicală, Părintele Profesor Radu Valer Rus, directorul Liceului Ortodox, a rostit cuvinte de apreciere cu privire la apostolatul dascălilor, chemați să împărtășească lumina cărții și a învățăturii, lumina culturii și a științei, apreciind în mod deosebit eforturile cadrelor didactice ale școlii pentru formarea armonioasă a minții și a sufletelor copiilor care învață aici. Apoi, părintele director a evidențiat performanța remarcabilă a elevilor premiați, o performanță cu atât mai valoroasă, cu cât a fost obținută într-un an marcat de greutățile și provocările pandemiei prin care a trecut lumea întreagă.

A urmat premierea propriu zisă, prin bunăvoința părintelui paroh Teodor Dinu Cristea și a domnului inginer Valeriu Trip oferindu-se fiecărui copil în parte o diplomă de excelență, o iconiță și un premiu în valoare de 200 de lei, în semn de prețuire a rezultatelor, de apreciere a efortului ce stă în spatele acestora și de încurajare pentru rezultate la fel de frumoase și în anii următori.

Cuvinte de felicitare și apreciere au fost adresate apoi elevilor, dascălilor și părinților atât de către părintele paroh Teodor Cristea, cât și de către domnul consilier Valeriu Trip, care au evidențiat importanța susținerii educației de calitate.

Dumnezeu să răsplătească cu bucurii netrecătoare și împliniri trainice tuturor celor care pun suflet și dăruire în ceea ce fac, copiilor, dascălilor, părinților și binefăcătorilor!

Pr. Prof. Alin Florin SONEA