În județul Bihor, 3.537 de candidaţi s-au înscris în vederea susținerii probelor din prima sesiune a examenului național de bacalaureat 2023, care debutează, azi, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Din totalul celor înscrişi, 3.144 candidați provin din promoţia 2022-2023, iar 393 de candidați sunt din promoţiile anterioare.

 

Potrivit unui comunicat transmis de ISJ Bihor, etapa de înscriere a avut loc în perioada 29 mai -16 iunie, iar competențele lingvistice și digitale s-au echivalat în perioada 12-21 iunie. Probele scrise se vor desfășura în 13 centre de examen: Colegiul Economic „Partenie Cosma” Oradea,  Colegiul Național „Emanuil Gojdu” Oradea, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea, Colegiul Național „Onisifor Ghibu” Oradea, Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea, Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea, Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo” Oradea, Liceul Teoretic „Petofi Sandor” Săcueni, Liceul Tehnologic „Unirea” Ștei, Liceul Teoretic „Horvath Janos” Marghita, Colegiul Tehnic „Alexandru Roman” Aleșd, Colegiul Național „Teodor Neș” Salonta, Colegiul Național „Samuil Vulcan” Beiuș, iar pentru evaluarea lucrărilor s-au organizat trei centre zonale de evaluare: Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” Oradea, Liceul de Arte Oradea, Școala Gimnazială „Oltea Doamna” Oradea. Probele scrise sunt programate în săptămâna 26–29 iunie, după următorul calendar: 26 iunie - Limba și literatura română, proba E.a); 27 iunie - Proba obligatorie a profilului, proba E.c); 28 iunie - Proba la alegere a profilului și specializării, proba E.d); 29 iunie - Limba și literatura maternă, proba E.b).

 

Rezultatele finale se vor afişa în 7 iulie

În Bihor, 13 candidați vor susține examenul în condiții speciale conform reglementărilor în vigoare cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare care susțin examenele naționale: evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a și examenul național de bacalaureat - sesiunea 2023. Primele rezultate de la probele scrise se vor afișa în data de 3 iulie, până la ora 12.00, iar depunerea contestaţiilor, în intervalul orar 12.00-18.00. În perioada 4-6 iulie se vor rezolva contestațiile. Rezultatele elevilor vor fi publicate prin anonimizarea numelui și a prenumelui, în conformitate cu prevederile specifice în vigoare. Rezultatele finale se vor afișa pe data de 7 iulie. Probele scrise încep la ora 9.00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8.30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. Nota minimă de promovare, pentru fiecare probă, este 5 (cinci), iar media finală pentru promovarea examenului este cel puțin 6 (șase).