Ministerul Educaţiei a anunţat reluarea celor 76 de probe la olimpiade precum şi a celor 34 de concursuri naţionale. Ministrul sănătăţii se declară un susținător al menținerii școlilor deschise, dar spune că urmează discuții pentru „decizii echilibrate”.

Ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat reluarea olimpiadelor și concursurilor școlare: „Am introdus anul acesta și recunoașterea pentru olimpiadele de robotică, pentru olimpiadele de creativitate și de inovare”. Este vorba de 76 de olimpiade și concursuri internaționale și 34 naționale.

„După o perioadă de întrerupere de doi ani a tuturor olimpiadelor și concursurilor școlare internaționale, am semnat în această seară Ordinul de ministru prin care aceste olimpiade și concursuri școlare pot fi reluate. El precizează că este vorba de 76 de olimpiade și concursuri internaționale, la care se adaugă 34 de olimpiade și concursuri naționale recunoscute de Ministerul Educației.

„Sunt două anexe. În prima anexă sunt cele care sunt recunoscute și finanțate de MEC. De asemenea, alături de olimpiadele clasice, de matematică, de chimie, fizică am introdus anul acesta recunoașterea pentru olimpiadele de robotică, pentru olimpiadele de creativitate și de inovare. Consider că este un lucru important. Ministerul va susține inclusiv financiar organizarea acestor olimpiade și concursuri. Mai mult, avem în vedere, pe baza experienței acumulate în perioada crizei sanitare, posibilitatea de organizare în format online, dacă situația o va impune”, conchide Cîmpeanu,

Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, se declară un susținător al menținerii școlilor deschise, dar spune că urmează discuții pentru „decizii echilibrate”.

Întrebat, ieri, despre eventuala amânare a deschiderii școlilor, Rafila a răspuns: „sunt un susținător al menținerii școlilor deschise, vedeți că sunt și țări care au o incidență înaltă a acestei infecții și mențin școlile deschise. Întotdeauna trebuie să pui în balanță impactul asupra sănătății publice al deschiderii școlilor și impactul asupra sănătății copiilor. Să nu uităm că sănătatea copiilor din această generație este responsabilitatea noastră”.

Ministrul declară că una e să închizi școlile pentru perioade scurte și altceva e să fie ținute luni de zile închise „și să afectezi nu numai procesul de învățământ, ci și sănătatea copiilor, modul în care ei se dezvoltă din punct de vedere psihic, fizic. Consecințele închiderii pe durate lungi s-ar putea să se facă resimțite ani de zile”.

În acest context, spune ministrul, vor exista discuții cu toți cei din zona de sănătate și educație în așa fel încât să fie luate „decizii echilibrate”.

Apelul medicilor este să fie făcut un efort comun: „se va traduce prin încetinirea transmiterii, prin posibilitatea sistemului de sănătate de a prelua cazurile și prin funcționarea cât mai aproape de normal a întregii societăți, inclusiv a activității în școli”.