Luni, la fel ca în toată țara, și școlile beiușene s-au redeschis pentru a-și primi elevii și dascălii. La ora 9, au început festivitățile de deschidere a noului an școlar, primele unități de învățământ care au marcat acest eveniment fiind Școala Gimnazială „Nicolae Popoviciu” și Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”. La ora 10, s-a auzit, pentru prima oară în acest an școlar, soneria și la cele două colegii locale – Colegiul Național „Samuil Vulcan” și Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”.

Cele patru festivități s-au desfășurat după tipicul știut, începând cu intonarea Imnului Național. Au urmat ceremoniile religioase, cei doi protopopi beiușeni oficiind unul la Colegiul Național „Samuil Vulcan” – cel greco-catolic, Zorel Zima și altul la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, cel ortodox, Marian-Vasile Popa.

Manifestările au continuat cu discursurile directorilor de școli și ale reprezentanților elevilor, părinților și instituțiilor care asigură buna funcționare a unităților de învățământ, cum ar fi cele din structura Ministerului Afacerilor Interne. Prezent la festivitatea de la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”, lt. col. Cristian Micle, din cadrul Detașamentului 4 Jandarmi Beiuș, a dat citire mesajului ministrului afacerilor interne, acesta fiind centrat în jurul creșterii siguranței elevilor și personalului școlilor:

„Dragi elevi, ne-am pregătit să vă oferim un mediu sigur în școli, să reducem cazurile de bullying și faptele violente, să prevenim consumul de droguri și de alte substanțe periculoase. Vor fi organizate atât activități preventive în mediul școlar, cât și de consiliere pentru adolescenții aflați la risc de consum și familiile acestora.

În aceste eforturi, alãturi de structurile Ministerului Afacerilor Interne și de alte instituții, sunt implicați dascãlii, pãrinții și reprezentanții organizațiilor de elevi. Vom acționa ca o echipã pentru a preveni riscurile pentru siguranța elevilor, pentru a conștientiza pericolele și pentru a combate faptele ilegale”.

Pe de altã parte, dupã cum precizam într-un material anterior, școlile beiușene au fost pregãtite pentru noul an școlar, iar oferta educaționalã este una diversificatã, câteva sute de copii simțind luni, 11 septembrie, emoțiile începutului vieții de elev ori pe cele ale trecerii în alte cicluri de învãțãmânt. În anul școlar 2023-2024, municipiul Beiuș asigurã șase clase pregãtitoare (câte trei la Școala Gimnazialã „Nicolae Popoviciu” și Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”), plus 9 locuri la secția maghiarã a Școlii Gimnaziale, șase clase de a V-a (una la Colegiul Național „Samuil Vulcan”, trei la Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” și douã la Școala Gimnazialã „Nicolae Popoviciu”), 12 clase a IX-a liceu (cinci la CNSV, patru la „Ciordaș” și trei la Pedagogic), precum și trei clase de a IX-a profesionalã (toate la Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș”).