Aproape 3.700 de elevi vor susține, începând de marți, 22 iunie, Evaluarea Națională în județul Bihor. Pe lângă ei, 949 de elevi s-au înscris deja în învățământul profesional și cel dual.

Două săptămâni de emoții pentru absolvenții claselor de-a VIII-a din Bihor. Săptămâna viitoare, mai exact marți, 22 iunie, se va susține prima probă la Evaluarea Națională, cea la Limba și literatura română.

„Conform Sistemului Informatic Integrat al Învăţământului din România în clasa a VIII-a, în județul Bihor, sunt înscriși 4.354 de elevi. Dintre aceștia, 3.917 au promovat ultimul an de studiu, 120 au rămas corigenți și 217 repetenți. Pentru Evaluare Națională sunt înscriși 3.668 de elevi. 949 s-au înscris la școli profesionale sau la învățământ dual. Mai sunt 33 de elevi în alte situații. Pentru examenele de săptămâna viitoare sunt disponibile 51 de Centre de evaluare. Avem și două Centre zonale în care vor fi evaluate lucrările din alte două județe”, a declarat, pentru Crișana, șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Virgil Blage.

Spre deosebire de anii precedenți, Evaluarea Națională se va da în ultima săptămână de școală, ceea ce înseamnă că unii profesori, care vor fi supraveghetori, nu vor putea să-și țină orele, iar alții și le vor ține on-line, pentru că școlile care vor deveni centre de examen vor fi deschise doar pentru absolvenții care vor da examenele.

„Anul trecut erau 135 de centre de examen, iar anul acesta sunt 51, ceea ce înseamnă că aceste situații nu vor afecta chiar atât de mult orarul unităților școlare. În unele școli, dacă există condițiile de infrastructură necesare, clasele în care se vor da examenele pentru Evaluarea Națională vor fi izolate de celelalte, astfel încât activitatea să se desfășoare în mod normal. În celelalte Consilii de Administrație vor decide cum se va face recuperarea”, a explicat Blage.

Evaluarea Națională începe marți, 22 iunie, cu proba la Limba și literatura română. Pe 24 iunie se va susține proba scrisă la Matematică, iar pe 25 iunie cea scrisă la Limba și literatura maternă. Primele rezultate vor fi afișate pe 29 iunie, până la ora 14.00, urmând ca de la 16.00 la 19.00 să se poată depune contestații. Acestea vor putea fi depuse și pe 30 iunie, de la ora 8.00 la ora 12.00. Pe 4 iulie se vor afișa rezultatele finale.