La începutul săptămânii Parlamentul a votat un proiect de lege care prevede scăderea numărului de ore la aproximativ 20. În Bihor șeful Inspectoratului este circumspect în timp ce unii directori spun că este o măsură bună, însă doar dacă va fi dublată de schimbarea programei. Sindicaliștii se tem însă că vor fi dați afară oameni.

Discuția cu privire la reducerea numărului de ore nu este nouă, doar că aproape toți factorii de decizie din sistem, susțin că fără alte măsuri conexe, cum ar fi modificarea programei, ea ar fi dezastruoasă.

„Nu este o idee nouă. A trecut de Senat, dar mai este până să ajungă a fi pusă în practică. Părinții cer acest lucru de multă vreme și s-au mai operat reduceri, spre exemplu la liceele vocaționale. Când vom avea varianta finală vom putea să ne pronunțăm mai bine pe acest subiect”, a spus șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor – Alin Novac-Iuhas.

Noua directoare a Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” susține că măsura ar putea fi bună, dar „dacă s-ar lucra un pic la programă”.

Nici directorul de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” nu crede că este o idee rea.

„Lucrurile în ceea ce privește numărul de ore au fost bine reglementate până în urmă cu câțiva ani, când au început să intervină tot felul de reformiști. La clasa a VII-a sunt 31 de ore pe săptămână, ceea ce este foarte mult. Sunt acolo discipline care pur și simplu nu au ce căuta. La clasele V-VI, 25-26 de ore ar fi foarte bine, la clasa a VII-a ar fi bune 28 de ore, iar la liceu 29-30. Pentru asta însă ar trebui ca la Ministerul Educației să vină persoane capabile și nu să ne ducem, așa cum se întâmplă de câțiva ani, spre o centralizare excesivă a educației. Măcar 30% dintre ore ar trebui să le stabilească școlile, pentru că nu există două licee la fel în aceeași localitate, d-apoi în toată țara. Din păcate, am avut ocazia să discut cu mulți directori, chiar și de dinainte de 1989, care spuneau că centralismul de azi este mai mare decât cel de pe timpul lui Ceaușescu”, a spus, pentru Crișana, directorul Florin Nicoară.

25.000 de oameni vor fi dați afară   

De cealaltă parte, sindicaliștii susțin că modificarea prin care numărul de ore la clasă va fi redus va duce la concedierea a 25.000 de cadre didactice, aceștia subliniind că e necesar ca aplicarea legii să fie amânată până la implementarea unor măsuri suplimentare, pentru a evita un conflict de amploare.

„Modificarea numărului de ore din planurile cadru va afecta aproximativ 25.000 de cadre didactice, dar și pe elevi . Poate fi utilă sistemului de învățămât numai dacă va fi însoțită de alte măsuri absolut obligatorii. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ consideră că, după promulgarea acestei legi de către președintele României, trebuie emisă o Ordonanță de Urgență prin care să fie prorogat termenul de aplicare al acesteia până când vor putea fi luate acele măsuri suplimentare obligatorii. În caz contrar, avertizăm că există riscul major de declașare a unui conflict de amploare în învățământul preuniversitar”, se afirmă într-un comunicat.

Pentru ca aceste măsuri să nu aibă impact negativ, sindicaliștii spun că este necesară modificarea programelor școlare, fără ea elevii vor avea de suferit întrucât programa, și așa sufocantă, va trebui comprimată. O altă măsură necesare este reducerea numărului de elevi la clasă, pentru îmbunătățirea calității actului educațional, precum și implementarea programului „Școală după școală” de care să beneficieze toți elevii, pentru a fi sprijiniți la realizarea temelor și, totodată, supravegheați, în condițiile în care tot mai multe familii nu au timpul necesar pentru aceste activități. O altă măsură care ar trebui introdusă ar fi programul gratuit „O masa caldă” care va asigura elevilor confortul de pentru a face față provocărilor din timpul zilei.

Conform Edupedu, în prezent, elevii de la clasa pregătitoare învață 19-20 de ore pe săptămână (au maximum un opțional), cei de la clasele I, a II-a și a III-a au minimum 20 – maximum 21 de ore, iar la clasa a IV-a elevii au minimum 21 de ore și maximum 22 de ore. Elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână.