Când tinerii vor să schimbe ceva în societate nu stau pe gânduri, ci trec la acțiune. Încurajați de puterea pe care tineretul o are în prezent, acești tineri au pornit cu speranța că vocile lor va fi ascultate de cei aflați în funcții de conducere în stat, dar și la nivel de Parlament European.

Astfel, participanți din Islanda, Germania și România, echipă formată din 12 elevi și studenți (Victor Antonio Georgies, Sarah-Elissa Pázmány-Jianu, Andreea-Mara Misinszki, Daria Dohan, Laura-Maria Creţu, Anamaria Pantea, Tamás-Gábor Szabó, Dóra-Adél Fazekas, Brigitta Fazekas, Maria-Alina Zgripcea, Darius-Mihai Șomolan, Teodora Gherdan), conduși de Hajnalka-Annamaria Georgieș, Uniunea Femeilor Bihor, vicepreședinta organizației, și de psihologul Alin Crețu, toți membri ai organizației ,,Uniunea Femeilor Bihor” - Departamentul de tineret, s-au întrunit, în cadrul primei etape a proiectului „Growing up together – building future society together”, în Reykjavik, Islanda, pentru a dezbate teme legate de mediul înconjurător - sustenabilitatea, egalitatea pe diverse planuri şi tineretul în societatea de astăzi.

Pentru fiecare temă, în cadrul workshop-urilor organizate, participanții au prezentat situațiile din fiecare țară de proveniență, modul în care autoritățile locale gestionează problemele existente și ce soluții se pot aplica.

În urma discuțiilor, s-a ajuns la concluzia că avem în comun numeroase aspecte negative, cum ar fi poluarea și utilizarea plasticului în exces, discriminări și excluderi în societate, violență domestică, dar și lipsa influenței tinerilor în comunitățile locale sau chiar la nivel național. Totodată, s-au organizat activități de relaxare, excursii, ocazie cu care s-au descoperit frumusețile Islandei: gheizere, cascade sau locuri unde natura se descoperă în cele mai spectaculoase moduri și o seară culturală, în cadrul căreia s-au prezentat preparate locale, tradiționale, dar și informații despre organizațiile de care tinerii aparțin. Din partea României, nu a lipsit mămăliguța, brânza de burduf, slănina, gemurile preparate în casă sau chiar zacusca, islandezii și nemții fiind impresionați inclusiv de frumusețile României și ale Oradiei.

La finalul celor șapte zile de proiect, desfășurat între 18 și 24 februarie a.c., s-au stabilit câteva activități pe care fiecare grup le va derula în comunitățile locale, printre care: plantare de copaci pentru un aer mai curat, campanii de avertizare a populației în ceea ce privește poluarea și impactul negativ pe care îl avem asupra planetei și acțiuni de prevenire și combatere a violenței domestice, plus multe altele, toate cu scopul de a evidenția faptul că tinerii sunt capabili să schimbe ceva în societate și că vocea lor trebuie ascultată.

În ceea ce urmează, proiectul continuă cu o a doua etapă, ce se va desfășura la Berlin, capitala Germaniei, care va avea loc în vara anului 2020, iar ultima întâlnire în cadrul acestui proiect va fi organizată la Oradea, în 2021.

Ca o concluzie, participanții au mărturisit: ,,Chiar dacă timpul a fost relativ scurt, între participanți s-a creat, deja, o legătură specială, iar, în ciuda culturilor diverse, a mentalităților diferite și a stilurilor diferite de viață, am creat o mare familie, pe care noi o numim cu mândrie: #IceRoGer!”.

Darius ȘOMOLAN